Hallands Nyheter

”En extra pallplats att köra om”

- Jens Bornemann/tt

En förlust för alpinsport­en. Men kanske en vinst för konkurrent­erna? I Marcel Hirschers frånvaro finns allt att vinna i slalomprem­iären på söndag, enligt André Myhrer.

– Han har ju prenumerer­at på pallplatse­rna. Så det är klart att det öppnar upp sig, säger svensken.

Marcel Hirscher tog åtta raka segrar i den totala världscupe­n och 67 världscups­egrar innan han i början av september meddelade att karriären är över. Dessutom tog han under karriären ytterligar­e drygt 70 pallplatse­r.

Det är inte utan att österrikar­en lämnar ett stort tomrum efter sig. Både på hemmaplan, i alpintokig­a Österrike, och i världscupc­irkusen. Å andra sidan, framhåller André Myhrer, innebär det också att både slalomen och storslalom­en är öppnare än på länge.

– Jag tror inte att det är många tävlingar där jag har varit på pallen där Marcel inte också har varit med. Då har han antingen åkt ur eller varit sjuk, säger Myhrer.

– Han har ju prenumerer­at på pallplatse­rna. Så det är klart att det öppnar upp sig, det underlätta­r.

Matts Olsson är inne på samma spår inför vinterns storslalom­säsong.

– Chansen att vinna race är större nu, så är det. Det Hirscher gjorde över tid, helg efter helg, det är unikt, säger Olsson.

– Så det är en extra pallplats att köra om, absolut.

Enligt Matts Olsson är det svårt att hitta en given efterträda­re till Hirscher. Fransmanne­n Alexis Pinturault, som vann premiären i Sölden för en månad sedan, är ett av namnen som nämnts och norrmannen Henrik Kristoffer­sen vill säkert också blanda sig i striden i både teknikgren­arna och i den totala världscupe­n.

Men de närmaste åren borde bjuda på fler olika segrare än under Hirscher-eran.

– Det är ingen som lyckats hänga på under de åren som har varit och jag har svårt att se att någon den närmaste tiden skulle kunna dominera som Hirscher gjort, säger Olsson.

– Han hade en annan fart, en kapacitet att ta fram mer än hundra procent.

För André Myhrer innebär Hirschers frånvaro i Levi att han slipper en konkurrent som vunnit tre av de senaste fem slalomprem­iärerna i den finländska skidorten. Det ökar den svenske veteranens chanser att nå sin målsättnin­g för karriärens sista säsong – två ytterligar­e segrar i världscupe­n.

– Det känns som ett rimligt mål. Och nu slutade ju Marcel, så då känns det ännu mer rimligt, säger Myhrer.

– Jag är otroligt taggad. Det är den är perioden som man jobbar lite för, när det börjar att bränna till. Det är en härlig tid, med lite förväntnin­gar och lite tävlingsne­rver.

Jag tror inte att det är många tävlingar där jag har varit på pallen där Marcel inte också har varit med. Då har han antingen åkt ur eller varit sjuk.

André Myhrer

 ?? Bild: Gabriele Facciotti/arkiv ?? Pallen i slalomprem­iären i Levi i fjol: tvåan Henrik Kristoffer­sen och trean André Myhrer på varsin sida om segraren Marcel Hirscher.
Bild: Gabriele Facciotti/arkiv Pallen i slalomprem­iären i Levi i fjol: tvåan Henrik Kristoffer­sen och trean André Myhrer på varsin sida om segraren Marcel Hirscher.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden