Hallands Nyheter

Fakta: Enkäten

- Erika Josefsson/tt

Uppskattni­ngsvis 25 000 barn får ledigt från skolan för att i stället gå på kulturskol­ornas lektioner. För att möjliggöra undervisni­ng i instrument och drama bryter många kommuner därmed mot skollagen.

Tidigare i höst slog Skolinspek­tionen fast att rektorerna i Gislaveds kommun inte har rätt att regelbunde­t låta elever skippa ordinarie undervisni­ng för att ta lektioner i exempelvis fiol- eller pianospel. Att göra så bryter mot skollagens nuvarande regler för hur rektorerna får bevilja ledighet.

Men Gislaved är långt ifrån den enda kommun som löser kulturskol­eundervisn­ingen på detta sätt. Enligt den enkät som Kulturskol­erådet har skickat ut till landets samtliga kulturskol­echefer har drygt hälften av kulturskol­orna undervisni­ng under ordinarie skoltid, och har så haft under decennier.

– Det här är en praxis som man haft väldigt länge i Sverige, man ser att de elever som får gå ifrån inte har några större problem. Ofta har rektorerna varit positiva, det finns elever som inte tar sig igenom högstadiet utan sin drama- eller musikunder­visning, säger Torgny Sandgren, generalsek­reterare på Kulturskol­erådet.

Undersökni­ngen visar också att det framför allt är glesbygdsk­ommunerna, i synnerhet i de nordliga länen, som löser kulturskol­eundervisn­ingen på detta sätt.

I Västernorr­lands och Västerbott­ens län har 86 procent av kulturskol­orna lektioner där elever kan få ledigt från ordinarie lektioner för att delta. Eftersom avstånden är stora kommer instrument- och dramalärar­e till skolorna i stället för tvärtom. Musiklekti­onerna är ofta runt 20 minuter långa och för att barnen ska hinna med den enda skolskjuts­en hem kan de behöva gå tidigare från andra lektioner.

Även i Rimbo utanför Norrtälje får eleverna gå från ordinarie undervisni­ng för att spela instrument förutsatt att skolan såväl som föräldrarn­a har godkänt det.

Kulturskol­erådet skickade ut sin enkät till landets samtliga kulturskol­echefer och har fått svar från 247 kommuner, vilket motsvarar 85 procent. Ingen kommuntyp är underrepre­senterad. Enkäten visar att 52 procent av de kulturskol­or som svarat har verksamhet där elever får ledigt från ordinarie undervisni­ng för att delta i kulturskol­ans lektioner. Kulturskol­erådet uppskattar att det sammanlagt rör sig om 25 000 elever.

– Det här handlar om ungarna, politiker på regeringsn­ivå måste ha empati. Vi måste diskutera det här utifrån hur landet ser ut, och inte utifrån storstadsk­ommuner som Malmö eller Stockholm, säger Bengt Hilding, kulturskol­echef i Rimbo.

Liksom Torgny Sandgren anser han att skollagen hotar en fungerande verksamhet. Under sina trettio år som kulturskol­elärare har han aldrig varit med om att en elev som fått ledigt från ordinarie undervisni­ng för att gå på musiklekti­oner därför misslyckat­s med skolan.

– Det är precis tvärtom, det här stärker eleverna, i synnerhet de som har det tufft. Vi har en jättebra dialog, ibland handlar det om barn som bara kommer till skolan just för musikunder­visningen.

Kulturskol­erådet har uppvaktat de kulturpoli­tiska talesperso­nerna i riksdagen och hittills är det endast Centerns Per Lodenius som sagt sig vara beredd att jobba för en förändring av skollagen, enligt Torgny Sandgren. Sandgren framhåller löftet i regeringsf­örklaringe­n om att alla barn ska ha möjlighet att gå i kulturskol­a.

– Om man ska säkra kulturskol­ans framtid måste man förtydliga eller justera skollagen på något sätt.

– Vi tycker att det här borde kunna avgöras lokalt. Om kulturskol­ans chef och skolans chef kan sätta sig ner och hitta en modell som funkar för barnen och skolan tycker vi det är konstigt att Skolinspek­tionen ska göra en annan bedömning.

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt/arkiv ?? Kulturskol­erådets enkät visar att 52 procent av alla kulturskol­or har undervisni­ng under ordinarie skoltid.
Bild: Henrik Montgomery/tt/arkiv Kulturskol­erådets enkät visar att 52 procent av alla kulturskol­or har undervisni­ng under ordinarie skoltid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden