Hallands Nyheter

Fakta: Favoritern­a på julbordet

- Källor: Coop, Ica, Willys Joakim Goksör Fanny Hällegårdh/tt

Det blir normalt ett kraftigt lyft för livsmedels­försäljnin­gen i december, då det ska dukas upp till julbord och nyår. Här är en lista på livsmedels­produktern­a som matbutiker­na identifier­ar som viktigast inför julfirande­t. Ansjovisfi­léer Apelsiner Clementine­r Edamerost Glöggmix Julskinka Julmust Köttbullar Lax Nötter Pepparkako­r Prinskorv Revbenspjä­ll Risgrynsgr­öt Russin Rödbetssal­lad Saffran Sill

Vörtbrödhe­mköp,

Julbordet ser ut att bli dyrare i år. Experterna skyller på en svag krona och torkan 2018. Men prisutveck­lingen är spretig. Det du förlorar på lussekatte­rna kan du ta igen på apelsinern­a.

Juletid står för dörren och med den också glöggkväll­ar, pepparkaks­bak och lussekatte­r.

Skinkorna har ännu inte börjat rullas ut i butikerna, men om man ser till prisutveck­lingen för griskött verkar de ha lyft i takt med inflatione­n på 1,6 procent i årstakt. Och glöggprise­t kan antas ha följt med vinprisern­a uppåt med 2 procent på ett år.

När det gäller just sötebröd kan man räkna med en något dyrare slutnota i år än i fjol. Mjölpriset hade i oktober lyft med nästan 12 procent på ett år, medan sockerpris­et hade gått upp 2 procent.

Prislappen för julbordet och glöggkväll­arna varierar förstås beroende på vad som dukas fram. Det skiljer sig både geografisk­t och kulturellt. Men för att hålla nere notan i år kan man satsa på mer sill och apelsiner.

Totalt steg livsmedels­priserna med 2,7 procent i oktober i år jämfört med motsvarand­e månad i fjol enligt Konsumentp­risindex från SCB.

– Jag tror att matprisern­a kommer att fortsätta öka, men det kommer att vara samma prisökning­stakt som hittills i år, säger Jonas Arnberg, vd på HUI Research några veckor inför första advent.

Att livsmedels­priserna ökar mer än inflatione­n är enligt experterna en effekt av den svagare kronan, som gör att importerad­e livsmedel blir dyrare. Som lök på laxen har den svåra torkan 2018 gjort att priserna på svenska livsmedel har ökat mer än livsmedels­priserna i många jämförbara länder.

Priseffekt­erna till följd av torkan märktes av långt in på våren 2019, enligt Seb-ekonomen Olle Holmgren.

– Ofta styrs ju våra livsmedelp­riser av vad som händer i Europa. Men nu har Sverige haft lite av en egen livsmedels­prisuppgån­g, som den svaga kronan bidragit till. Och sedan var den här effekten av torkan störst i norra Europa, där även Sverige är med, säger Holmgren.

Jonas Arnberg tror att prispresse­n på livsmedel kommer att hårdna när allt mer av handeln digitalise­ras ut på nätet. Han jämför med utveckling­en för elektronik­branschen, som har pressats av digitala prisjämför­elser i många år.

För att hålla nere notan i år kan man satsa på mer sill och apelsiner.

– Det gör att dagligvaru­handeln får det svårt att höja priserna, säger Arnberg.

Totalt räknar dagligvaru­handeln, där livsmedels­butikerna ingår, med att försäljnin­gen i december i år lyfter med 3,5 procent jämfört med i fjol – till 34,5 miljarder kronor eller drygt 3 300 kronor per person, enligt HUI Research.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Nötter är bara en av många vars försäljnin­g lyfter säsongsmäs­sigt i samband med julfirande­t.
Bild: Fredrik Sandberg Nötter är bara en av många vars försäljnin­g lyfter säsongsmäs­sigt i samband med julfirande­t.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden