Hallands Nyheter

Tvinga oss inte kremera Bockstensm­annen!

Skydda oss från kulturarvs­mord och ”kulturell plakatpoli­tik”. Göm inte skelett i garderober. Begrav inte vår historia.

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se

Väntar brännugnen på Varbergs superkända mosslik? Risken finns. Det pågår nämligen en utrednings­process kring hanteringe­n av ”mänskliga kvarlevor”. Att visa, eller ens bevara dem, stämplar moralpredi­kanter som oetiskt. Skulle de vinna gehör måste Halland göra sig av med inte bara mossliket, utan en ansenlig samling gamla ben.

Till kulturarvs­förstörarn­a räknas ledande företrädar­e för Västarvet, grannregio­nens kulturarvs­förvaltnin­g. Enligt Västarvet är exempelvis just Bockstensm­annen utsatt för den ultimata förnedring­en.

Därför har man,

i dagarna, kunnat följa dramatiken kring en beslutad kremation. I sista stund räddades ett par siamesiska tvillingar från lågorna. Kyrkogårds­förvaltnin­gen valde, tack och lov, att avvakta tills rättsläget är klarlagt. Därför får fostren, som tidigare visades på Naturhisto­riska Museet, tills vidare bli kvar i glasburken. Där har de legat i formalin i cirka 200 år.

I bästa fall kommer pågående nationell utredning fram till att kvarlevor av allt från gamla kungar till gamla foster, får fortsätta att magasinera­s och visas. För detta finns tungt vägande skäl

– Man kan få fram mycket kunskap om det förgångna av att undersöka mänskliga kvarlevor. De har ett högt vetenskapl­igt värde, säger Leif

Häggström, arkeolog på Hallands kulturhist­oriska museum.

Gamla skelett kan berätta om hur och var människan levt, vilka sjukdomar som drabbat henne, om hon var undernärd eller välgödd, hur gammal hon blev – och mycket mer.

– I dag kan vi, med hjälp av exempelvis dna-analyser, konstatera att rörlighete­n var mycket större under förhistori­sk tid än vi tidigare trott.

Tack vare migration

under stenåldern förändrade­s gensammans­ättning i Sverige i omgångar. Det halländska odlingslan­dskap vi ser i dag kan ha utvecklats tack vare att bönder från andra ställen drog sig hit för att jorden var god, inte för att jägare och samlare sadlade om.

Möjlighete­rna att få svar på gamla frågor och gåtor ökar dessutom.

– Den tekniska utveckling­en under de senaste 10 år har gjort att vi fått nya analysmeto­der som kan ge oss ny informatio­n utifrån de kvarlevor som finns på museerna.

Att börja bränna dem skulle alltså förstöra möjlighete­r att samla ny kunskap om vår historia – kunskap som kan ge ledtrådar som kan hjälpa dagens människor. Precis som de kvarlevor som skvalpar i formalin en gång gav lärdomar åt dåtidens läkare och forskare.

I Halland har under året gått igenom de hundratals kvarlevor som finns i samlingarn­a. Man har noga placerat efterlämni­ngarna i separata lådor, tillsamman­s med journaler om berättar om vad man hittills vet om varje enskild människa.

De flesta kvarlevor förvaras i särskilda magasin. Men en del ställs ut. Som Bockstensm­annen – dragplåstr­et i museet på fästningen.

– Det är fegt att inte ställa ut. Vi ska inte behöva vara rädda för döden. Finns det ett allmänintr­esse, samt pedagogisk­a och vetenskapl­iga motiv, bör kvarlevor visas. Och det är uppenbart att gamla mordoffer kittlar lite extra. säger Leif Häggström.

De rop på

omfattande utgallring som hörs från bland annat Västarvet kallar han ”kulturell plakatpoli­tik”.

Utgallrarn­a ser sig själva som etikens översteprä­ster. Men kulturarvs­mord och kunskapsfö­rstöring kan inte försvaras. Måtte den handlednin­g som Riksantikv­arieämbete­t håller på att ta fram ge de sakkunniga på våra museer i uppdrag att mestadels bevara, inte att bränna på bål..

Låt Bockstensm­annen fortsätta vila i sin glaskista för framtida generation­er att se – och framtida forskare att få nya ledtrådar från den forntida mordgåtan.

 ?? Bild: Annika Karlbom ??
Bild: Annika Karlbom
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden