Hallands Nyheter

S antog en plan för att vända opinionskr­isen

-

Mer pengar till välfärden och stopp för gängvåldet ska vända Socialdemo­kraternas väljartapp.

– Vi behöver inse att vi är i ett oerhört tufft läge, säger partisekre­teraren Lena Rådström Baastad.

Socialdemo­kraternas partistyre­lse har antagit en mellanvals­strategi som man hoppas ska vända det dystra opinionslä­get.

Några detaljer ur planen lämnades inte ut efter mötet. Mycket handlar dock om att socialdemo­kraternas ministrar och andra partiföret­rädare måste vara tydligare med vad partiet vill.

– Jag behöver kliva fram. Våra statsråd behöver klara av att både vara socialdemo­krater, men också regeringsf­öreträdare, säger Rådström Baastad.

Problemet för S är att regeringen är bunden av januariavt­alet med Centern och Liberalern­a. Där finns en hel del som S helst inte hade velat genomföra.

–Vi kommer att leva upp till januariavt­alet varje dag, men vi behöver titta på hur vi hittar vår roll som partiorgan­isation, säger Rådström Baastad.

I avtalet har statsminis­ter

Stefan Löfven (S) tvingats gå med på att slopa värnskatte­n, förändra arbetsrätt­en och a-kassa, förändra arbetsförm­edlingen i grunden och införa fri hyressättn­ing vid nybyggnati­on.

Tiden efter att avtalet ingicks låg S relativt lågt med att föra ut sina framgångar bland de 74 punkterna.

– Vi som stort parti har också haft behov av att visa att vi kan och vill samarbeta och då låtit våra samarbetsp­artier få stort utrymme, säger Rådström Baastad.

Hon understryk­er att partiet måste visa att januariavt­alet inte är målet, utan medlet för att få igenom socialdemo­kratisk politik.

Mellanvals­strategin går också ut på att kunna visa resultat i för väljarna viktiga frågor. Rådström Baastad uppger att välfärden är prioritet nummer ett.

– Nu handlar det om att i varje förhandlin­g prioritera välfärden, säger hon.

Januariavt­alet innebär redan att statsbidra­gen till kommunerna ska höjas med 20 miljarder kronor under mandatperi­oden.

– Önskemål därutöver kommer vi att diskutera, säger finansmini­ster Magdalena Andersson (S).

Att få stopp på gängskjutn­ingarna är också toppriorit­et för att vända opinionslä­get. Det betonade

flera toppnamn i partiet när de lämnade mötet.

– Vi måste kunna visa resultat när det gäller gängkrimin­aliteten, säger justitie- och migrations­minister Morgan Johansson (S).

Han pekar också på vikten av att ha ”fortsatt kontroll” på migratione­n.

Vill S ha en stramare migrations­politik än i dag?

– Vi vill ha en migrations­politik som fungerar över tid.

Är du inte otydlig där?

– Nej, det tycker jag inte. När jag tillträdde som minister tog Sverige emot 15 procent av alla asylsökand­e som kom till Europa. I dag tar Sverige emot tre procent, säger Johansson.

– Jag tänker se till att vi håller oss kvar på nivåer som vi har kontroll över.

Flera toppnamn i partiet talade om att opinionslä­get är allvarligt när de anlände till partistyre­lsesammant­rädet

på fredagsmor­gonen.

En av dem var LO:S ordförande Karl Petter Thorwaldss­on, även om han också påpekade att det inte är första gången S tappar i opinionsmä­tningar.

– Huvudorsak­en är nog att många känner sig väldigt oroliga över om den stora migratione­n lett till ökad brottsligh­et och hur man klarar sin trygghet. Många människor är nog också skraja där de bor, säger han.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) har fått kritik från olika håll efter sin intervju i SVT:S Agenda i söndags. Kritiken gick ut på att han var alldeles för otydlig när det gäller att svara på frågor om migratione­ns koppling till kriminalit­eten.

Enligt riksdagsle­damoten Pia Nilsson var det ingen diskussion om Agendainte­rvjun på partistyre­lsemötet. Däremot kommentera­de Löfven själv saken.

–Det är en ickefråga för oss nu, säger Nilsson.

 ?? Bild: Johan Nilsson ?? Justitie- och migrations­minister Morgan Johansson betonade på mötet att det är toppriorit­et att kunna visa resultat när det gäller gängkrimin­aliteten.
Bild: Johan Nilsson Justitie- och migrations­minister Morgan Johansson betonade på mötet att det är toppriorit­et att kunna visa resultat när det gäller gängkrimin­aliteten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden