Hallands Nyheter

”Det är bättre än att sitta med Ipaden – man får tänka”

Varberg: Fler utställare och två dagar i stället för en – L ego utställnin­gen i Rikssalen på Hallands Kulturhist­oriska Museum lockar gammal som ung.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Julmarknad­erna duggar tätt så här års och just därför är det kul att kunna erbjuda ett alternativ, tycker Jakob Brandqvist, kommunikat­ör på Hallands Kulturhist­oriska Museum.

– Det här passar ju bra för barnen. Det är väldigt roligt att utställarn­a vill komma hit igen.

Senast de danska klossarna intog fästningen var för två år sedan. Legofantas­ternas organisati­on Swebrick har en länsföreni­ng med säte i Halmstad

och det är den som samlat ihop utställarn­a. På utställnin­gen deltar Legobyggar­e från Halland, Jönköping, Skåne och Göteborgso­mrådet.

– Vi är ungefär 15 utställare nu, några fler än förra gången. På riktigt stora utställnin­gar finns fler utställare som har med sig färre byggen. Här är vi något färre, men vi har med oss fler byggen, berättar Leonard von Wolcker från Swebricks Hallandsav­delning.

– Det är väldigt roligt att få ställa ut på ett museum. Det är fint att stå på ett bibliotek eller liknande också, men här får det en väldigt fin historisk inramning.

Så skildrar också flera av byggena en annan tid. Här finns bland annat en medeltidsb­y, veteranbil­ar och ett hotell från det tidiga 1900-talet.

Leonard von Wolcker berättar att man inom Legokretsa­r talat om ”the dark age”. Det är den tid i livet då en Legobyggar­e inte bygger, vanligtvis perioden från de tidiga tonåren till 25-, 30-årsåldern eller den vid den tidpunkt man tar upp byggandet genom de egna barnen.

– Jag började bygga igen omkring 2015 och då hade jag haft ett uppehåll i femton år.

Pär Eriksson säljer Legogubbar – inte bara på utställnin­gen utan också online via sajten Bricklink där företag och privatpers­oner säljer Legobitar.

– Den bygger på en databas med informatio­n om alla Legobitar som någonsin getts ut. Jag har en väldigt liten butik där. Det är ett intresse som jag delar – hela min familj gillar minifigure­r.

Elias Bonafé från Falkenberg är imponerad av utställnin­gen och han bygger ett torn i bygghörnan.

– Jag bygger inte så ofta men gärna när mina kompisar hälsar på, säger Elias Bonafé.

Mille Ryström älskar att bygga med Lego.

– Hela mitt rum är fullt av Legobyggen. När jag var fyra, fem år byggde jag en radiostyrd grävmaskin. Just nu bygger jag Taj Mahal. Jag gillar Lego. Det är bättre än att sitta med Ipaden. Man får tänka.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Oscar Rydhé och dottern Selma Rydhé var på plats tidigt på lördagsmor­gonen för att ställa upp bygget för utställnin­gen.
Bild: Håkan Johansson Oscar Rydhé och dottern Selma Rydhé var på plats tidigt på lördagsmor­gonen för att ställa upp bygget för utställnin­gen.
 ??  ?? Mille Ryström älskar att bygga med Lego.
Mille Ryström älskar att bygga med Lego.
 ??  ?? Nancy Bonafé Sandberg har slagit sig ner i bygghörnan.
Nancy Bonafé Sandberg har slagit sig ner i bygghörnan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden