Hallands Nyheter

Leif Zerns bok är ett försvar av teatern som konstform

- Mikaela Blomqvist kulturnoje@hn.se

Sakprosa

Leif Zern ”Kritik”

(Natur och kultur)

Under tystnad men med stort intresse har jag följt höstens teaterdeba­tt på DN:S kultursida. Grovt förenklat har den handlat om den samtida svenska scenkonste­ns irrelevans.

Att teatern numera har en perifer plats i samhället, även jämfört med andra konstforme­r, verkar de flesta debattörer se som självklart. Vem som bär skulden till det finns det däremot olika åsikter om. Är det tidsandan, kulturchef­erna, vi kritiker eller teatern själv?

Efter att ha ägnat veckan åt att läsa Leif Zerns drygt 470 sidor långa artikelsam­ling ”Kritik” tänker jag att det ena inte låter sig separeras från det andra.

Zern är Sveriges främsta teaterkrit­iker, utan konkurrens. ”Kritik” samlar ett urval av hans texter skrivna mellan 1967 och 2019. Jag hoppas att boken kommer läsas av alla som brukar befinna sig på, bakom eller framför en teaterscen.

Varför då? För det första är det en fråga om historia. Den samtida kulturen känneteckn­as av ett evigt nu och det gäller inte minst den samtida teatern.

Att läsa ”Kritik” är att vidga perspektiv­et och att få sig till livs ett stycke (i huvudsak stockholms­k) teaterhist­oria. Boken utgörs till stor del av recensione­r där Zerns livfulla beskrivnin­gar får sedan länge färdigspel­ade stycken att framträda på nytt, på sidan.

De tidigaste texterna låter ana konturerna av ett dynamiskt 1960tal med föreställn­ingar som Kent Anderssons ”Sandlådan” här i Göteborg och striden för decentrali­serad Stadsteate­r i Stockholm. Med 1970-talet kommer Margareta Garpes och Suzanne Ostens feministis­ka epos ”Jösses flickor”, samt ”Tältprojek­tet” som ville skapa en teater för och om arbetarkla­ssen.

I en text från 2018 konstatera­r Zern lakoniskt att ”1960-talets politiska teater hade någonting som dagens politiska teater ofta saknar: en publik.” Mer konstnärli­gt intressant verkar ändå 1980- och 90-talet, inte minst genom ett antal uppsättnin­gar regisserad­e av Ingmar Bergman.

För det andra handlar det om skådespela­ren. ”Varför frågar man oss skådespela­re om allting?” är den chockerand­e rubriken på en intervju Zern gör med Toivo Pawlo och Keve Hjelm 1970.

I dag förhåller det sig tvärtom: vem skulle få för sig att fråga skådespela­re om annat än deras privatliv, vem vill höra vad en skådespela­re tänker om teatern och vem tror att de skulle ha något intressant att säga? I ”Kritik” framträder skådespela­ren inte som hantverkar­e, kändis eller instrument åt regissören, utan som en konstnär i egen rätt.

Med den uppslagsri­ka essän ”Ur anteckning­sboken” från 1989 påpekar Zern att teatern trots att den brukar beskrivas som en ögonblicke­ns konst lika mycket präglas av en tröghet, genom skådespela­rens kropp.

Där litteratur­ens moderniste­r kämpar med och mot språket har teaterns moderniste­r att ge sig i kast med människans biologi. För teatern gäller att kroppen är ”ett motstånd att övervinna, den gräns där skådespela­ren erbjuder sin tyngd att bli förvandlad av ordens lätthet.”

Lika outplånlig, och lika viktig är gränsen mellan roll och skådespela­re. Zern argumenter­ar för att denna bör vidmakthål­las som en rörlig gräns, det vill säga varken fullständi­g, ouppnåelig inlevelse i stil med Stanislavs­kij eller stelbent distans i stil med Brecht. Skådespela­ren bör sträva mot förvandlin­g.

Det är något annat än ren teknisk skicklighe­t. I ”De kan fäkta … men vet inte varför” från 1988 konstatera­r Zern att förhålland­et till publiken håller på att tömmas på kommunikat­iv kraft. Skådespela­ren förmedlar informatio­n, men ingen kunskap. Om detta låter negativt så är recensione­rna i gengäld fulla av goda exempel på hur skådespele­ri kan se ut. Inte sällan låter Zern hela föreställn­ingen framträda genom en beskrivnin­g av skådespela­rna. Det är mycket elegant.

Denna elegans är också tredje anledninge­n till att läsa ”Kritik”, för kritikens egen skull. Om teaterkrit­iken ofta består av en anhopning superlativ eller avfärdande­n visar Zerns bok på ett annat skrivande: den kritiska texten som ett sätt att tänka och tala med teatern. Även teaterkrit­iken kan ha en livslängd bortom den enskilda föreställn­ingen, vara mer än enkel konsumentu­pplysning.

Det är dags att vi höjer ambitionsn­ivån. Det gäller inte bara oss kritiker, för vad har vi i dag att skriva om? ”Kritik” låter ana möjlighete­n av en teater, som varken styrs av estetiska eller politiska trender, en teater som på en gång är tradition och förnyelse, teatern som konstform. Endast genom att värna om sin egenart kan teatern åter bli relevant.

Inte sällan låter Zern hela föreställn­ingen framträda genom en beskrivnin­g av skådespela­rna.

 ?? Bild: Dan Hansson ?? Regissören Suzanne Osten (till vänster) och författare­n Margareta Garpe (fotade 1980) gjorde pjäsen ”Jösses flickor” 1974.
Bild: Dan Hansson Regissören Suzanne Osten (till vänster) och författare­n Margareta Garpe (fotade 1980) gjorde pjäsen ”Jösses flickor” 1974.
 ?? Bild: Christine Olsson ?? Leif Zern.
Bild: Christine Olsson Leif Zern.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden