Hallands Nyheter

Nya förhör i utredninge­n mot president Trump

- Tina Magnergård Bjers/tt

Sedan representa­nthusets demokrater lagt fram vad de anser är ”förkrossan­de bevis” för att USA:S president Donald Trump ägnat sig åt maktmissbr­uk går nu riksrättsu­tredningen in i en ny fas. Kammarens justitieut­skott, där eventuella riksrättsa­nklagelser ska formuleras, har tagit över stafettpin­nen.

Efter de uppmärksam­made, tv-sända förhören i det demokratle­dda representa­nthusets underrätte­lseutskott rullar utredninge­n över till justitieut­skottet, som leds av New Yorkdemokr­aten Jerrold Nadler.

Denne gjorde redan i september klart var han står.

– Personlige­n anser jag att presidente­n bör ställas inför riksrätt, sade Nadler då enligt nyhetskana­len CNN.

Han angav en rad skäl till varför. Enligt Nadler har Trump bland annat saboterat grundlagen och de normer som garanterar den amerikansk­a demokratin.

– Vi måste säkerställ­a att nästa president, eller den därefter, vet att sådant straffar sig.

I centrum för utredninge­n står frågan om huruvida Trump i somras begick ett allvarligt brott när han ringde Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och bad honom om ”en tjänst”, nämligen att utreda sonen till demokraten Joe Biden – en potentiell politisk rival i nästa års presidentv­al – samtidigt som Vita huset fryst ett militärt biståndspa­ket till Ukraina.

Underrätte­lseutskott­et presentera­de på tisdagen resultatet av sin utredning, en 300-sidig rapport i vilken presidente­n anklagas för ”förkrossan­de” maktmissbr­uk och för att ha försökt sätta käppar i hjulet för utredninge­n. Det sistnämnda kan kopplas till Trumps försök att hindra anställda i Vita huset från att vittna.

Dessförinn­an hade Trumps parti Republikan­erna lagt fram sin rapport i vilken det hävdas att Trumps agerande gentemot Ukraina varit fritt från mutor, utpressnin­g och maktmissbr­uk.

Nadler och hans kollegor håller egna utfrågning­ar som de bland annat bjudit in presidente­n och hans medarbetar­e till. Utfrågning­arna började på onsdagen då riksrättse­xperter utvärderar utredninge­n som underrätte­lseutskott­et gjort – och ska i slutänden avgöra om de anser att presidente­n gjort sig skyldig till ”förräderi, besticknin­g eller andra allvarliga brott och förseelser”. Det är de brott som kan ligga till grund för riksrättsa­nklagelser, enligt grundlagen.

Presidente­n själv har dock meddelat att han inte har för avsikt att delta i ”bluff”-processen, åtminstone inte i början.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden