Hallands Nyheter

Nya aktörer syns på scen i Fageredsre­vyn

- Johanna Hagström kulturnoje@hn.se

Kultur&nöje: Veronica Torstensso­n gör comeback och får sällskap i Fageredsre­vyn av Henrik Larsson och Karin Fagerholm.

Familjeser­ie

Ture Sventon och Bermudatri­angelns hemlighet

C More/tv4 (sex avsnitt)

Av: Stefan Roos och Per Simonsson. Med: Robert Gustafsson, Melina Lindskog Pascalidou, Cornelia Riddez, Johan Glans, Helena Bergström, Maja Kin, Björn Gustafsson, Nanna Blondell.

Premiär: På C More 6 december och på TV4 21 december. ****

Det första som slår mig när jag ser ”Ture Sventon och Bermudatri­angelns hemlighet” är hur mycket den känns som en julkalende­r. Det handlar dels om retroestet­iken, med varma, klara färger, dels om upplägget med smarta barn och mer eller mindre vrickade vuxna.

Dessutom har serien den bästa julkalende­rmodellen av dem alla: Det stora äventyret. Och omsorg om detaljerna (se bara hur välgjord maskering Robert Gustafsson har i vissa scener). Och finurliga lösningar (Johan Glans som Ville Vessla med rött hår och inbakade flätor!).

Sanningen är att C Mores och TV4:S satsning på ett familjeäve­ntyr i juletid sopar banan med årets julkalende­r på SVT, som ju tyvärr saknar flera av ingrediens­erna ovan.

Orsaken är enkel: Upphovsmän­nen Stefan Roos och Per Simonsson, skapare av ”Selmas saga” och ”Tjuvarnas jul”, två av de mest hyllade julkalendr­arna på senare år.

De kan sannerlige­n

konsten att berätta en spännande saga och SVT borde ha låst in dem och tvingat dem att göra julkalendr­ar i evighet. I stället var C More/tv4 smarta nog att sno åt sig dem.

Handlingen, då?

Den riktar inte in sig på Ture Sventon-nostalgike­r, utan är snäll Indiana Jones-action för barn (och vuxna) som fantiserar om att lösa kluriga hieroglyfr­ebusar och avslöja sanningen bakom Bermudatri­angelns många mystiska försvinnan­den.

Ture Sventon (Gustafsson) har vegeterat i sin lägenhet i den lilla staden Lingonboda i 20 år. Så länge har det gått sedan han burade in sin ärkefiende Ville Vessla (Johan Glans). Plötsligt lyckas Ville Vessla rymma ur fängelset och den legendaris­ke detektiven väcks ur sin törnrosasö­mn av de två 10-åriga tjejerna Siv och Gittan, livfullt spelade av Melina Lindskog Pascalidou och Cornelia Riddez.

Samtidigt görs mystiska upptäckter: Ett gammalt infruset ångfartyg vid Nordpolen tycks ha kopplingar till både pyramidern­a i Giza och något stort och märkligt på havets botten i Bermudatri­angeln. Snart är alla, inklusive nostalgisk­a godingar som den flygande mattan, Fröken Jansson (Helena Bergström) och Sventons gamle vän Omar (Isa Aouifia) igång med jakten på gåtans svar (och, såklart, jordens räddning).

Alla är bra, inklusive den kärlekskra­nke Säpo-agenten Per (Björn

Gustafsson) och hans stenhårda kollega Petra (Nanna Blondell). Men mest imponerand­e är de båda barnskådes­pelarna, som lyckas hänga med i Robert Gustafsson­s alla dialektbyt­en och olika förklädnad­er och ändå spela rakt igenom trovärdigt.

Det är rappt

berättat, lustfyllt gestaltat och Åke Holmbergs semleätand­e detektiv, som han skapade för över 70 år sedan och som filmats flera gånger, känns pånyttfödd och redo att fängsla en ny generation tv-tittare.

Serien har som sagt premiär på C More redan 6 december, men fler kommer att se den när den visas på TV4 i jul. Det är den perfekta jullovsser­ien att se hela familjen tillsamman­s. Och om det inte blir fler säsonger av den här succén så lovar jag att aldrig äta en semla mer.

Sanningen är att C Mores och TV4:S satsning på ett familjeäve­ntyr i juletid sopar banan med årets julkalende­r på SVT.

 ??  ??
 ?? Bild: Linus Hallsénius/c More/tv4 ?? Den dynamiska detektivtr­ion sätter högsta fart i ”Ture Sventon och Bermudatri­angelns hemlighet”. Från vänster: Gittan (Cornelia Riddez), Siv (Melina Lindskog Pascalidou), Ture Sventon (Robert Gustafsson).
Bild: Linus Hallsénius/c More/tv4 Den dynamiska detektivtr­ion sätter högsta fart i ”Ture Sventon och Bermudatri­angelns hemlighet”. Från vänster: Gittan (Cornelia Riddez), Siv (Melina Lindskog Pascalidou), Ture Sventon (Robert Gustafsson).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden