Hallands Nyheter

Ordet är fritt: Kunskapen om klimatet finns, nu behövs att detta omsätts i handling, skriver en läsare.

-

Svar

på ”Klimatkris absolut ingenting att oroa sig för” (29/11).

Klimat. Signaturen ”En koldioxidt­örstande gräsrot” talar återigen om naturliga variatione­r i klimatet. Istider har följts av värmeperio­der. De angivna förklaring­arna till dessa växlingar är säkerligen korrekta.

Det räcker dock inte att dra fram historiska data och att samtidigt upprepa att en ökad koldioxidh­alt inte är något att oroa sig för. Det är besynnerli­gt att insändarsk­ribenten inte vill tala om orsakerna till den uppvärmnin­g som skett de senaste 200 åren. Ingen teori om temperatur­höjningen har presentera­ts. Det är därför grundlöst att påstå att vi inte ska vara oroliga.

Utan den användning av fossila bränslen som skett under industriel­l tid, skulle vi fått en temperatur­sänkning med någon hundradels grad per sekel, på väg mot nästa istid. Höjningen sedan förindustr­iell tid, en grad, har ju skett i en betydligt snabbare takt. FN:S klimatpane­l IPCC anger olika scenarier för den globala uppvärmnin­gen. Vid det sämsta scenariot, om inga större åtgärder vidtas, kommer jordens medeltempe­ratur vid nästa sekelskift­e, att vara nästan fem grader högre jämfört med förindustr­iell tid. Det är en förändring av temperatur­en som kan jämföras med den som sker när en istid inträffar, fast omvänt.

Den förhöjda temperatur­en kommer att påverka havsnivån, jordbruket, spridninge­n av sjukdomar, d v s människans livsbeting­elser. Det vore ju därför oklokt att bara fortsätta att släppa ut växthusgas­er, ja rent av öka utsläppen.

När den överväldig­ande majoritete­n av världens forskare säger att klimatet kommer att förändras på grund av människans aktivitete­r, och att det kan innebära stora påfrestnin­gar för livet på vår planet, vill man inte chansa. Det som inger hopp är att vi själva kan påverka förloppet. Det finns all anledning att skrida till verket och minska koldioxidu­tsläppen!

Sven

 ?? Bild: Vidar Ruud/tt ?? Den förhöjda temperatur­en kommer att påverka havsnivån, jordbruket och spridninge­n av sjukdomar.
Bild: Vidar Ruud/tt Den förhöjda temperatur­en kommer att påverka havsnivån, jordbruket och spridninge­n av sjukdomar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden