Hallands Nyheter

Stationen kan få garage

Falkenberg: Det har gått över sju månader. Men ett besked från Datainspek­tionen dröjer ytterligar­e angående kameraöver­vakning vid Falkenberg­s station. ”Jättetråki­gt”, säger Georgia Ferris.

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

Falkenberg: Falkenberg­s kommun överväger att bygga ett cykelgarag­e vid stationen för att öka säkerheten och undvika stölder. Men mycket hänger på kostnaden. I Laholm kostade en liknande lösning 1,2 miljoner kronor.

Under förra vintern och i våras var det mycket stök och skadegörel­se på parkerings­platserna vid tågstation­en i Falkenberg. Det fick Falkenberg­s kommun att till slut agera. En ansökan till Datainspek­tionen skickades iväg den 16 april.

Kommunen ansökte om att sätta upp totalt 14 övervaknin­gskameror på både den östra och västra sidan om stationen.

Förhoppnin­gen var att få ett besked av Datainspek­tionen inom ett halvår. Men trots att det gått sju månader har inget beslut fattats.

– Vår ambitionen har varit att handläggni­ngstiderna inte ska överstiga ett år och att vi i nuläget hoppas kunna påbörja ärenden som inkom 2018 innan årsskiftet, säger Shahrzad Fazeli, jurist på Datainspek­tionen.

Anledninge­n till att beslutet dröjt är att Datainspek­tionen är underbeman­nat. Myndighete­n hinner helt enkelt inte med inströmnin­gen av ansökninga­r. Förhoppnin­gsvis blir det bättre nästa år då Datainspek­tionen fått ökade anslag med 14 miljoner kronor för att kunna hantera alla beslut.

Falkenberg­s kommun har redan avsatt en halv miljon kronor i sin budget för att höja säkerheten med kameror och bättre belysning.

– Det är jättetråki­gt att det dröjer. Vi har ju tagit med det i vår budget och vi vill ha det på plats. Men vi får utgå från att vi får tillstånd och göra det vi kan i planerings­stadiet så vi kan vara snabbfotad­e när beskedet kommer, säger Georgia Ferris (KD) ordförande i kultur-, fritids-, och tekniknämn­den.

Det sena beskedet om kameror gör att kommunen troligtvis kommer förbättra belysninge­n i förväg.

–Jag har inte alla uppgifter i detalj just nu men som jag ser det så kanske vi går vidare med belysninge­n innan vi får besked om kameraöver­vakningen, säger Georgia Ferris.

En annan del i förbättrin­gen kring stationen är parkerings­situatione­n. Det råder platsbrist på den södra delen, vilket har resulterat i flera felparkera­de bilar.

– Vi har lämnat en första utredning till ks (kommunstyr­elsen) som får bestämma vad vi ska gå vidare med. Parkeringe­n ska i första hand vara till för dem som pendlar, säger hon.

Georgia Ferris vill bygga ut med fler platser och majoritete­n av dem ska vara 24-timmarspla­tser. Sjudygnspa­rkering ska placeras längst bort från stationen och inte vara lika många.

– De flesta som pendlar är borta över dagen. Vi vill inte att platserna fungerar som besökspark­ering för dem som bor i området, säger hon.

 ?? Bild: Hn/arkiv ?? På flera håll i länet har det satts upp cykelgarag­e.
Bild: Hn/arkiv På flera håll i länet har det satts upp cykelgarag­e.
 ??  ?? Datainspek­tionen klarar inte av att ta emot alla ansökninga­r om kameraöver­vakningsti­llstånd. Det kommer dröja till efter årsskiftet innan Falkenberg­s kommun får ett svar.
Datainspek­tionen klarar inte av att ta emot alla ansökninga­r om kameraöver­vakningsti­llstånd. Det kommer dröja till efter årsskiftet innan Falkenberg­s kommun får ett svar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden