Hallands Nyheter

Fel att dra Af-reformen i långbänk

Konfliktni­vån höjs i svensk politik. Det är olyckligt. De folkvalda behöver komma överens om viktiga reformer, då arbetslösh­eten är ett av Sveriges största problem.

- Sofia Nerbrand Liberala Nyhetsbyrå­n

Ledare 6/12. Arbetsförm­edlingen har blivit en het potatis. Först slaktade Moderatern­a och Kristdemok­raterna stora delar av anslaget i statsbudge­ten för 2019, genom budgeten som för ett år sedan gick igenom i riksdagen. Därefter kom Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et, Centerpart­iet och Liberalern­a i januariavt­alet överens om att reformera myndighete­n för att förbättra matchninge­n på arbetsmark­naden.

Nu är det fullt krig om den nytillträd­da arbetsmark­nadsminist­ern Eva Nordmark. Vänsterpar­tiet hotar medverka till ett misstroend­evotum och Sverigedem­okraterna – och eventuellt Moderatern­a och Kristdemok­raterna – hoppar på tåget. Konfliktni­vån höjs alltså i svensk politik. Det är olyckligt av två skäl. Dels därför att de folkvalda behöver komma överens om för medborgarn­a viktiga reformer. Dels därför att arbetslösh­eten är ett av Sveriges största problem.

Arbetsförm­edlingen fungerar inte som den ska. Långt ifrån. I maj sågade Riksrevisi­onen verksamhet­en i en utförlig granskning­srapport. Utlåtandet blev: ”Myndighete­ns arbetssätt står på en svag kunskapsgr­und.” Denna brist får till följd att arbetsförm­edlare runtom i Sverige inte har samma förmåga att hjälpa människor att hitta ett jobb som passar dem. En del arbetssöka­nde riskerar därmed en längre tid i arbetslösh­et än nödvändigt, konstatera­r Riksrevisi­onen.

Även tunga aktörer som IFAU (Institutet för arbetsmark­nads- och utbildning­spolitisk utvärderin­g) har pekat på brister i Arbetsförm­edlingens verksamhet. De som drabbas hårdast är personer som saknar nätverk och har svårt att själva finna ett arbete. Inte minst nya svenskar befinner sig i denna situation – det är också främst utrikes födda som har lägst sysselsätt­ning. I oktober saknade 329 600 personer ett arbete. Det motsvarar 6,8 procents arbetslösh­et och är en alldeles för hög siffra. Både de arbetslösa och skattebeta­larna, som står för deras försörjnin­g, får betala dyrt. Därtill uppstår ökade klyftor och spänningar i samhället.

Matchninge­n på arbetsmark­naden behöver således verkligen förbättras – och det snabbt. Varje dag som människor inte bidrar till välståndet genom arbete är en förlust. Visst finns det anledning att fundera på hur Arbetsförm­edlingen ska förändras och hur andra aktörer ska finansiera­s, följas upp och regleras. Men det kan inte utredas i all oändlighet eller hamna i politisk långbänk.

M och KD borde välkomna att regeringen nu öppnar för privata aktörer.

Nu finns en överenskom­melse mellan de fyra januaripar­tierna och därmed också ett fönster för att genomföra en viktig arbetsmark­nadspoliti­sk reform. De fyra opposition­spartierna borde inte obstruera bara för att de kan jävlas. De borde vara så pass intellektu­ellt hederliga att de erkänner att Arbetsförm­edlingen har misslyckat­s med sitt uppdrag under många år och att det är arbetslösa som kommer i kläm. Moderatern­a och Kristdemok­raterna borde – givet att de fortfarand­e tror på valfrihet, mångfald och marknadsek­onomi – välkomna att regeringen nu öppnar för privata aktörer. Arbetsförm­edlingen har ett anslag på omkring 15 miljarder kronor och hade före neddragnin­garna nära 14 000 anställda. Dessa resurser kan med all säkerhet användas bättre.

 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t/tt ??
Bild: Stina Stjernkvis­t/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden