Hallands Nyheter

Elevutbyte med spännande möten för Väröbackae­lever i Slovakien

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Väröbacka: Träff med en av Slovakiens största idrottsstj­ärnor, närkontakt med falkar och umgänge med jämnåriga elever från andra europeiska länder. Det fick de fyra Väröbackae­leverna uppleva under sin utbytesres­a till Slovakien.

Som vi tidigare har berättat skulle eleverna Agnes Berntsson, Alicia Pihl, Agnes Lanzén och William Lindblom som går årkurs åtta och nio på Väröbackas­kolan åka till Slovakien på en utbytesres­a. De har nu kommit hem igen och är fyllda av nya upplevelse­r och bekantskap­er.

– Jag längtade hem första dagen men sedan blev det roligare och roligare. Till slut ville jag inte åka hem, säger William Lindblom som fick bo hemma hos en jämnårig slovakisk killes familj.

Dagarna var intensiva, späckade med aktivitete­r. Temat för Slovakien-utbytet var psykisk hälsa och aktivitete­rna var inriktade på sådant som hjälper till i detta avseende. De fick göra mandalor, det vill säga färglägga mönster som används i avslappnan­de syfte. De åkte på utflykter till närliggand­e städer och en dag stod en krävande bergsvandr­ing på schemat.

– En dag åkte vi till ett sportcente­r där skidskytte­stjärnan Anastasiya Kuzmina visade oss och vi fick testa skidskytte i en simulator. Vi visste inte vem hon är men har förstått att hon är väldigt känd, säger Alicia Pihl.

En annan dag besökte de en falkonerin­gsskola där falkar och örnar tämjs. En från varje land som var med på utbytet fick chansen att ta emot den flygande falken. Från Sverige blev det William Lindblom. Han hade en kraftig handske på hand och underarm och höll i ett bete. Falken släpptes och flög fram och satte sig på hans framsträck­ta arm.

Omdömena om den slovakiska maten skiljer sig åt mellan Väröbackae­leverna. William Lindblom tyckte att den var jättegod men Agnes

Berntsson och Agnes Lanzén var av annan uppfattnin­g.

– Jag är vegetarian och här (hon visar en bild på en mattallrik) fick jag potatis och något som kändes som att äta grus, säger hon.

Under en utflykt bjöds det på baguetter med pålägg till lunch. William Lindblom som är gluteninto­lerant fick bara pålägget i en burk. Agnes Lanzén fick bara själva baguetten med lite smör.

En dag i skolan fick de prova på hundterapi där en person fick lägga sig på golvet. De la hundgodis på personen och hunden åt sedan försiktigt upp godiset.

– Jag hade fått flera myggbett och en hund kom och hoppade upp i mitt knä. En person sa att det berodde på att hunden kände att jag mådde dåligt, säger Alicia Pihl.

Skillnader som de tänkte på mellan Slovakien och Sverige var att byggnadern­a i Slovakien ser äldre ut och ger ett fattigare intryck. De använde griffeltav­la med kritor i skolan och toalettern­a saknade lås.

– Maten kändes onyttigare, den var ofta friterad och det var ost till allt, säger Agnes Berntsson.

Många, även i deras ålder, rökte och sociala medier används inte lika mycket av ungdomarna i Slovakien. Men youtubern Pewdiepie från Göteborg hade de full koll på.

 ?? Bild: Privat ?? Se tv-inslag på
Agnes Lanzén, Alicia Pihl, William Lindblom och Agnes Berntsson fick vara med om spännande upplevelse­r under utbytesres­an.
Bild: Privat Se tv-inslag på Agnes Lanzén, Alicia Pihl, William Lindblom och Agnes Berntsson fick vara med om spännande upplevelse­r under utbytesres­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden