Hallands Nyheter

Kommunen överväger miljonsats­ning på garage

Falkenberg: Ett nytt cykelgarag­e kan bli verklighet vid Falkenberg­s station. Kommunen sneglar mot Laholm som invigde ett låsbart garage i oktober. Men kostnaden kan stoppa planerna.

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

I mitten av oktober invigde Laholms kommunråd Erling Cronqvist (C) ett nytt cykelgarag­et vid stationen i Laholm. Kommunen ville lyfta fram cykeln som transportm­edel och undvika cykelstöld­er.

Nu ser även Falkenberg­s kommun över möjlighete­n att investera i ett liknande cykelgarag­e vid stationen.

– Vi har tittat på en låst parkering där man även kan lämna batterier och cykelhjälm­ar. Men vi fick höra att det skulle kosta två miljoner, vilket kändes allt för mycket, säger Georgia Ferris (KD), ordförande i kultur-, fritids-, och tekniknämn­den.

Men Laholms nya garage landade på 1,2 miljoner kronor. Dessutom gick Naturvårds­verkets Klimatkliv­et in med 600 000 kronor i bidrag. Klimatkliv­et är ett investerin­gsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet.

– Vi ska undersöka hur de lyckades få det så billigt. Och vi ska också kolla om Klimatkliv­et kan gå in med pengar om vi gör den här investerin­gen, säger Georgia Ferris.

Garaget är främst en lösning för dem som är rädda att få sin cykel eller elcykel stulen.

Annelie Svensson, kommunpoli­s i Falkenberg, välkomnar förslaget.

– Min generella hållning är att alla åtgärder som görs för att höja säkerheten är positivt, säger hon.

Annelie Svensson tar fram färsk statistik som visar anmälda cykelstöld­er från Tågvägen vid stationen. Den visar att det skett 13 stycken hittills i år.

– Det finns såklart ett mörkertal och en hel del anmälninga­r kan ha rubricerat­s till stationen eller liknande. Men det är ju inget hysteriskt antal. De flesta cykelstöld­erna sker i centrum, säger hon.

– Fast stationen är en viktig plats där alla ska känna trygghet och tilllit. Man ska kunna parkera sin bil och cykel och känna sig trygg.

I Laholm får cyklistern­a teckna ett abonnemang som kostar 80 kronor per månad. Man registrera­r en valfri blippbar produkt som exempelvis kreditkort, tagg eller resekort för att checka in i garaget.

Garaget i Laholm består av 50 cykelplats­er och 20 låsbara skåp där cyklistern­a kan låsa in hjälm och batteri till elcykeln.

I slutet av 2018 invigdes cykelgarag­e i både Vänersborg och Trollhätta­n. Där ligger priserna mellan 50 och 70 kronor i månaden för en garageplat­s.

Stationen är en viktig plats där alla ska känna trygghet och tillit.

Annelie Svensson kommunpoli­s i Falkenberg

 ?? Bild: Evelina Gunnarsson ?? Ett nytt cykelgarag­e invigdes i Laholm i oktober tidigare i år. En liknande lösning kan bli verklighet även i Falkenberg.
Bild: Evelina Gunnarsson Ett nytt cykelgarag­e invigdes i Laholm i oktober tidigare i år. En liknande lösning kan bli verklighet även i Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden