Hallands Nyheter

Ny butik i Källsjö ska ha öppet dygnet runt

Källsjö: Nu är det bara ett bygglov som behövs för att Källsjöbor­na ska få möjlighet att handla livsmedel i samhället. Dygnet runt, om de så vill.

- Christina Kihlström christina.kihlstrom@hn.se

För ungefär ett år sedan drog planeringe­n i gång, och nu är bygglovsan­sökan inskickad.

– Ja, nu hänger det på kommunen, säger Lennart Svenäng på Källsjö mejeri på vars tomt butiken ska stå.

Butiken levereras färdigbygg­d från fabrik och är i stort sett klar att öppna när den kommer.

Men även om etablering­en kan gå fort när det gäller, och alla tillstånd är på plats, finns det ännu inget datum satt för öppning. Företaget Lifvs som ligger bakom konceptet öppnar helst flera butiker i ett kluster, för att en butikschef ska kunna ansvara för flera butiker i ett och samma område.

Var någonstans övriga butiker i ett Falkenberg­s-, Varbergsoc­h Ullaredsom­råde skulle finnas är inte klart än.

Placeringe­n vid parkeringe­n utanför Källsjö mejeri är central i samhället och en etablering för med sig många positiva effekter.

– Det är bara positivt. Vi säljer våra mejeriprod­ukter, det kommer mer folk och kanske drar det i gång mer verksamhet i området. Och så är det ju naturligtv­is väldigt bra för bygden, säger Lennart Svenäng.

Lifvs öppnar butiker i mindre samhällen med mer än fem kilometer till närmaste affär. För att hålla ner kostnader är de obemannade, kunden släpps in med hjälp av en app i mobiltelef­onen.

– Vi har ett fullt sortiment med allt man behöver för frukost, lunch och middag. Färskt kött, färska grönsaker, i stort sett allt du hittar i en vanlig affär. Men vi har inte två sorters ketchup utan en, säger Petter Andersson, marknadsch­ef på Lifvs.

Ambitionen är att ha en viss andel lokala produkter, i

Källsjö är till exempel mjölken given.

Även om butikerna är obemannade kommer en butikschef att finnas på plats vid vissa tillfällen, både för att ta emot leveranser och prata med kunder. Lokalerna kameraöver­vakas, både för att försvåra stölder, men även för kunders säkerhet.

I teorin skulle det vara möjligt att helt sonika tömma butiken på varor, men eftersom kunden måste identifier­a sig för att komma in skulle en stöld vara lätt att klara upp. Går kunden ut med fler varor än man betalat för märks det.

 ?? En av företagets nyligen öppnade butiker. Bild: Privat ??
En av företagets nyligen öppnade butiker. Bild: Privat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden