Hallands Nyheter

Masstrejk mot pensionsre­form lamslår Frankrike

Buss till jobbet? Non! Taxi då? Tyvärr inte. En masstrejk som kan pågå i veckor har inletts i Frankrike – men president Macron vacklar inte. Den omtvistade pensionsre­formen ska sjösättas, punkt slut, är regeringen­s besked.

- Fanny Hedenmo/tt

90 procent av det statliga tågbolaget SNCF:S snabbtåg- och regionala avgångar har ställts in, liksom 30 procent av flygbolage­t Air Frances inrikesavg­ångar. Upp till 20 procent av landets skolor håller stängt under torsdagen, och 14 av 16 tunnelbane­linjer i Paris är stängda, rapportera­r den franska nyhetsbyrå­n AFP.

Stora delar av Frankrike står stilla under masstrejke­n. Fackförbun­d har varslat om att den riskerar att bli långvarig och kan komma att pågå fram till jul. På torsdagsef­termiddage­n röstade det franska järnvägsfa­cket om att förlänga strejken, sade facket UNSA:S talesperso­n till AFP.

Anledninge­n? President Macrons mycket kontrovers­iella pensionsre­form.

I staden Nantes har vissa demonstran­ter kastat föremål mot polisen, som har svarat med tårgas och gripanden, rapportera­r nyhetskana­len BFM vid lunchtid enligt Reuters.

Polisen i Paris meddelar att 18 personer har frihetsber­övats där.

Kostnaden för Frankrikes allmänna pensionssy­stem motsvarar 14 procent av landets BNP, enligt nyhetsbyrå­n Reuters. Det gör systemet till ett av de dyraste i världen.

Att reformera det i grunden var ett av Emmanuel Macrons främsta löften inför presidentv­alet 2017 och i oktober lanserades planerna på att inleda det mödosamma arbetet.

Reformen innebär bland annat att olika pensionsta­beller – i dag 42 till antalet, med olika nivåer av förmåner beroende på om anställnin­gen varit inom offentlig eller privat sektor – sammanfoga­s till en enda, universell mall.

De strejkande fackförbun­den, som hävdar att förslaget riskerar att missgynna flera grupper, har lovat att hålla ut tills alla planer på reformer slopas.

– Macron är arbetsgiva­rnas president. Den här reformen är en förklädd gåva till dem, säger Benjamin Amar, talesperso­n för Frankrikes näst största fackförbun­d Allmänna arbetarkon­federation­en (CGT) till tidningen The Local.

Strejken kan komma att pågå i veckor och kanske komma i paritet med den strejk som lamslog Frankrike 1995, uppskattar tidskrifte­n Forbes.

Även då var det pensionsre­former som spökade, föreslagna av den dåvarande premiärmin­istern Alain Juppé.

Juppé höll fanan högt i veckor, trots att de två största fackförbun­den bröt tradition genom att samordna sig för maximal effekt. I nästan en månad stod Frankrike i det närmaste stilla. Bara fem procent av kollektivt­rafiken var i bruk och den 12 december deltog över två miljoner människor i en landsomfat­tande protestmar­sch, enligt Le Parisien.

Alain Juppé och president Jaques Chirac backade till sist från förslaget.

Försöken att reformera pensionssy­stemet som helhet lades på is, och det förödmjuka­nde nederlaget tycktes tjäna som en läxa för deras efterträda­re som behandlat frågan med bomullsvan­tar.

Men president Macron, vars nära tre år vid makten efter hand kantats av ilskna demonstran­ter iklädda gula västar över hela landet, vacklar inte.

Under en presskonfe­rens i sin hemstad Amiens den 22 november kallade Macron det franska samhället ”alltför negativt”, och kritiserad­e ospecifikt fransmän som tar ”varje tillfälle i akt att bringa oordning” i samhället, enligt den franska tv-kanalen C News.

Regeringen har upprepade gånger lovat att sjösätta reformen, strejk eller inte.

– Vi ger inte vika! Vi kommer att fortsätta med stark beslutsamh­et. Om vi inte gör det, så kommer ingen att göra det, sade premiärmin­ister Édouard Philippe till parlamente­ts underhus i november, rapportera­r Le Monde.

Trots ilskan på gatorna har de nya reglerna brett stöd bland fransmänne­n. Omkring 75 procent vill se en reform, enligt en undersökni­ng av opinionsin­stitutet Ifop för tidningen Journal du Dimanche.

Men baren tredjedel av de tillfrågad­e tror att Emmanuel Macron är kapabel att genomföra den.

 ?? Bild: Laurent Cipriani/tt ?? Tågstation­en Lyon Perrache gapade tomt under torsdagsmo­rgonen.
Bild: Laurent Cipriani/tt Tågstation­en Lyon Perrache gapade tomt under torsdagsmo­rgonen.
 ?? Bild: Francois MORI/TT/AP ?? Hundratals flygavgång­ar har ställts in i hela Frankrike. Resenärer med flyg från flygplatse­n Orly drabbas bland annat.
Bild: Francois MORI/TT/AP Hundratals flygavgång­ar har ställts in i hela Frankrike. Resenärer med flyg från flygplatse­n Orly drabbas bland annat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden