Hallands Nyheter

Många goda alternativ till julglöggen

-

Glögg i all ära, men ibland kan det bli lite för mycket av det goda. Julens drycker har så mycket mer att erbjuda. Skåla med andra alternativ i glasen. Inte vet jag hur det står till i din gom, men när det väl äntligen börjar dra ihop sig till juletider så har i alla fall min mun redan fått nog av översöt glögg. Det är då dags att hitta på lite andra valmöjligh­eter för likasinnad­e. Något mindre sött, men ändå festligt och som förmedlar julkänsla och vintermys.

Julöl är ju en trevlig tradition, men jag tycker att det passar bäst på själva julbordet. Det finns andra tillfällen att skåla in julen, och då kanske man vill ta till något annat. Jag vill passa på att slå ett slag för min juliga sangria som inte är det minsta sockerslis­kig, tvärtom väldigt uppfriskan­de. Och vem har sagt att sangria måste drickas i solen? Det går precis lika bra att samlas kring en sangriaskå­l i adventstid­er, eller varför inte när det är dags för julklappsu­tdelning? Dessutom går det utmärkt att göra en alkoholfri variant för den som så behagar.

Snaps hör förstås julbordet till. Här bjuder jag på ett gammalt favoritrec­ept med pepparrots­piffigt sting. Hur enkel som helst att göra, men likförbask­at en perfekt ackompanja­tör till julbordets stabbiga och ofta förödande feta utbud. Vill man kan man även peta ned en slinga citronskal för extra fräschör. Pepparrots­styrkan reglerar du efter egna smaklökar genom att sila bort den när du tycker att styrkan är lagom intensiv.

Begreppet mumma har förekommit i Sverige i olika former ända sedan 1500-talet och är ett klassiskt kulturarv att plocka fram när julen står för dörren. Från början handlade det mest om sött mörkt öl i allmänhet, men med tiden utvecklade­s det till att omfatta en ölblandnin­g smaksatt med kryddor, söta drycker, vin och spetsad med sprit. Det finns massor med olika recept, men det här är mitt och jag tycker att det funkar förnämligt. För att lyxa till sin mumma kan man byta ut läsken mot mousserand­e vin.

Oavsett hur du väljer att skåla in julen – med eller utan alkohol – är det alltid en god idé att variera sig en smula. Julmaten består från år till år, men i glasen finns det alltid plats för förnyelse.

När det väl äntligen börjar dra ihop sig till juletider så har i alla fall min mun redan fått nog av översöt glögg.

 ?? Bilder: Janerik Henriksson ?? Samlas kring en skål med julsangria. Perfekt alternativ till glögg.
Bilder: Janerik Henriksson Samlas kring en skål med julsangria. Perfekt alternativ till glögg.
 ??  ?? Tranbärsto­nic är en suveränt god alkoholfri drink med skön vinterkäns­la. Garneras med fördel med en liten snöig minigrankv­ist i form av sockrad rosmarin.
Tranbärsto­nic är en suveränt god alkoholfri drink med skön vinterkäns­la. Garneras med fördel med en liten snöig minigrankv­ist i form av sockrad rosmarin.
 ??  ?? Mumma är en klassiker som tål att dammas av. Mustigt och gott till julens delikatess­er.
Mumma är en klassiker som tål att dammas av. Mustigt och gott till julens delikatess­er.
 ?? Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka. ??
Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden