Hallands Nyheter

Elton John med svenska låttexter fick inte godkänt

- Martin Erlandsson

Mats Börjessons projekt Pianohjält­ar får inte köra sina egna svenska texter till Elton Johns låtar på vårens konserter i Varberg och Falkenberg.

I över ett år har falkenberg­aren Mats Börjessons ansökan legat hos Universal Music i England. Men nu fick han ett nej till sina svenska sångtexter till låtar av Elton John.

– Det tråkiga är att det inte beror på att de inte gillar texterna, utan för att de helt enkelt inte har fått något svar alls från Elton Management, förklarar pianisten Mats.

På konsertern­a där Pianohjält­ar tolkar Elton John i Varbergs teater den 6 mars och i Falkhallen dagen efter blir det alltså bara originalte­xterna på engelska, oftast skrivna av ”Bernie” Taupin. Det blir både äldre låtar som ”Saturday night’s alright for fighting” från 1973 och nyare som ”The captain and the kid” från 2006.

Några versioner inspireras av covers, som Tina Turner inspelning av ”The bitch is back” och Aretha Franklins av ”Border song”, som Mats Börjesson tycker är bättre än originalet. Om ”Din sång” (Your song) och ”Ta mig till ditt hjärta” (Take me to the pilot) kommer att framföras någon annan gång istället är just nu oklart.

Elton själv har kört mycket duetter med kvinnliga sångerskor, men då får de alltid anpassa sig till hans tonarter.

En skillnad jämfört med Mats Börjessons tidigare Elton John-konserter med Pianohjält­ar är att många låtar denna gång anpassas efter Christina Tellqvists röst och sångsätt, exempelvis balladen ”Candle in the wind”.

– Elton själv har kört mycket duetter med kvinnliga sångerskor, men då får de alltid anpassa sig till hans tonarter. Här kommer vi vända på det och utgå ifrån Christina. Sedan sjunger förstås jag en hel del låtar och då blir det mera likt originalet, berättar Mats.

I bandet finns som vanligt Jörgen Sonemalm (gitarr, sång) och Anders Nygren (trummor). Zackarias Holmdahl Sjöberg är tillbaka på klaviatur och ljudteknik­ern Olle Persson tar hand om elbasen.

– En kul grej är att Martin Lindholm, som tidigare alltid spelat gitarr, nu skall spela slagverk, lite som Ray Cooper gör med Elton John. Vi hoppas kunna låna ihop ett par konsertpuk­or och annat roligt, så att Martin verkligen får en stor och viktig del i bandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden