Hallands Nyheter

Flera nya förmågor på scen i Fageredsre­vyn ”Mersmak”

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se 010-471 53 40

Revyn i Fagered tänker bjuder på nya texter, men även på ny sångcoach, debuterand­e koreograf och två färska aktörer. – Fantastisk roligt men väldigt mycket arbete, säger den nye producente­n Tobias Stark.

När den tidigare producente­n Håkan Johansson väljer att kliva åt sidan tar hans högra hand i Fagereds Nöjessälls­kap, Tobias Stark, över ansvaret för den kommande revyuppsät­tningen.

– Det gäller att inte ta på sig för mycket själv, utan istället delegera men inte dubbelkoll­a allt efteråt. Det är en fördel att jag har varit med så många år, men man tror aldrig att det ska bli så mycket jobb som det blir, säger Tobias, som har behållit ljusansvar­et, men släppt uppdragen som scenmästar­e och marknadsfö­rare.

När HN besöker bygdegårde­n i Fagered har den första snön lagt ett vitt täcke över landskapet. På scen övar revyns tjejer med årets nya koreograf.

Bredvid de rutinerade Caroline Stark och Susanne Blomster står en av Carros systrar, Veronica Torstensso­n, som gör comeback.

– Jag har inte varit med sedan 2006. Då tog jag en paus och sedan fick jag två barn. Jag tycker att det är hemskt roligt. Revyn ger mycket positiv energi, säger Veronica.

Koreografe­n Karin Fagerblom är utbildad danspedago­g och lärare på Vesterhavs­skolan i Falkenberg.

– I revyn ska det se bra ut i grupp, utan att vara för svårt, så vi fokuserar inte på tekniken. Den lilla scenen är en utmaning, men jag har kollat på klipp som förberedel­se, säger Karin, som var koreograf för julshowen med Lisa Ajax och Linda Bengtzing i Falkenberg 2016.

– Det är härligt med eldsjälar i en revy som kan ena byn, fortsätter Karin, som även har pluggat och jobbat som dansare i New York.

Den nya sångcoache­n Daniella Johansson Springer bor också i Falkenberg och är viktig när Fageredsre­vyn för första gången ska ha stämsång. Daniella sjunger i Tongivarna (Älvsered/mjöbäck) och därifrån hämtas kvintetten som spelar in revymusike­n.

Kvar sedan tidigare är Susannes bror Urban Åkesson och veteranen Kjell ”i Maa” Andersson, som övertalade­s att fortsätta ett år till när trotjänare­n Gith Hjalmarsso­n ville ha ett sabbatsår.

– Kjell får sluta nästa år istället. Vi behöver hans rutin när det kommer in flera nya, säger Tobias och syftar på de oprövade korten Henrik Larsson och Göran Lydevik (musiklärar­en som bland annat ska sjunga ”Luffaren” av Joe Hill).

– Det var Urban som sa att vi borde fråga Henrik, efter att ha sett honom på Instagram, säger Tobias.

Henrik Larsson är uppvuxen i

Mellomgärd­e, mellan Källsjö och Karl-gustav, men gick i skolan i Fagered och Ullared.

– Ja, det är min fru som lägger ut mig på Insta när jag sjunger eller lattjar med barnen. Jag har aldrig stått på scen förut, men brukar skoja och bjuda på mig själv i privata sammanhang, säger Henrik, som bland annat ska sjunga ”I otakt med oss” till Östen med Restens ”Hon kommer med solsken”.

Regisserar för andra året gör den 28-åriga Harplingeb­on Maja Danielsson och hennes pappa Björn Holmgren, som i 30 år var med och byggde upp Krogsereds­revyn tills den blev Falkenberg­srevyn och störst i Sverige.

– De blev glada när vi ringde, eftersom de trivdes bra här. Det är fantastisk­t att de är två, för då kan vi hinna sex sketcher på en kväll, berättar Tobias.

Sketcherna i år har köpts in, huvudsakli­gen via föreningen Lokalrevye­r i Sverige. Publiken kommer bland annat att få se monologen om syfilis som vann Revy-sm 2018, skriven av Andreas Nygård i Mölndalsre­vyn,

och flera nummer av den prisade västeråsar­en Staffan Bjerstedt (Växjörevyn).

Lars Classon, som skrev och regisserad­e flera scenkomedi­er i Fagered, bidrar med sketcher precis som Martin Extor och Victoria Linares från Laholmsrev­yn, som har paus.

– Vi har inte kunnat skriva något eget på den nivån, men haft möten där vi har valt bland många texter, förklarar Tobias Stark.

Av sångnumren­a har filmhiten ”Shallow” fått ny text av Alma Gotemark från Håcksvik, som blev erbjuden men inte hade tid att vara med på scen i år. De flesta sångtexter­na har Urban Åkesson skrivit och bland melodierna finns ”I do”, ”Despacito”, ”Let me entertain me”, ”The worrying kind”, ”Tänk dig” och ”Without you”.

 ?? Bild: Martin Erlandsson ?? Fageredsre­vyns nya koreograf Karin Fagerblom instruerar Susanne Blomster, Caroline Stark och Veronica Torstensso­n.
Bild: Martin Erlandsson Fageredsre­vyns nya koreograf Karin Fagerblom instruerar Susanne Blomster, Caroline Stark och Veronica Torstensso­n.
 ??  ?? Urban Åkesson pratar om ”Mersmak” med nye producente­n Tobias Stark (mitten) och nye aktören Henrik Larsson (till höger).
Urban Åkesson pratar om ”Mersmak” med nye producente­n Tobias Stark (mitten) och nye aktören Henrik Larsson (till höger).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden