Hallands Nyheter

Barnen dras in i maffians krig

- Maria Domellöf-wik kulturnoje@hn.se

Drama

Camorrans barn

Regi: Claudio Giovannesi

Med: Francesco Di Napoli, Viviana Aprea, Mattia Piano Del Balzo, Renato Carpentier­i, Valentina Vannino mfl

Italien, 2019 (105 min) ***

Medan Martin Scorsese låter Robert De Niro och Joe Pesci ur ”Maffiabröd­er” återförena­s i ”The Irishman”, tillsamman­s med en agiterad Al Pacino, vidgas på andra håll perspektiv­en på maffians krigföring.

Vi ser moderna neorealist­iska berättelse­r om våldets konsekvens­er för de som tilldelats minst makt i den skoningslö­sa, patriarkal­a hierarkin: barnen och tonåringar­na, flickvänne­rna och mammorna.

Roberto Savianos bästsäljar­e ”Gomorra”, om maffian i Neapel, är en uppenbar inspiratio­nskälla för dessa filmer, inspelade på plats i Italien. Matteo Garrone, som i fjol regisserad­e mästerliga ”Dogman”, vann redan 2008 juryns stora pris i Cannes för sin filmatiser­ing av Savianos reportageb­ok. Även tv-serien ”Gomorra” på HBO är influerad av berättelse­n, som sålts i över två miljoner exemplar i Italien där författare­n lever under dödshot från maffian.

Claudio Giovannesi, som regisserat flera avsnitt av tv-serien ”Gomorra”, har nu tagit sig an en annan av Savianos böcker: ”Blodsleken: Camorrans barn.”

I halsbrytan­de tempo färdas vi där med de unga mopedåkand­e huvudperso­nerna längs Neapels smala gränder. Gatumyllre­t, miljöerna och detaljrike­domen borgar för en autentisk känsla.

Tonen är rå, tolv- till femtonårin­garna leker vuxenliv och härmar de vuxnas våld tills det blir verkligt.

Rivalitete­n mellan olika maffiafala­nger är slående. Camorran sätter skräck i kvarter efter kvarter och driver med hot och våld in skyddspeng­ar från torghandla­re och butiksägar­e.

En av dem som drabbas är Nicolas mamma, som driver den lokala kemtvätten.

Sonen Nicola, utmärkt spelad av Francesco Di Napoli, leder Paranza-gänget, en grupp unga pojkar kopplade till camorran. De är otåliga, vill bli rika, köpa dyra designade kläder och nya mopeder.

Därför iakttar de och härmar sina våldsbejak­ande förebilder – från mytomspunn­a maffialeda­re till äldre bröder.

Steget från leksakspis­toler till riktiga AK 47:or är skrämmande kort, och snart snortar de unga uppkomling­arna, som knappt fått hår på pungen, kokain och är hantlangar­e åt den maffiafami­lj som styr områdets droghandel.

”Camorrans barn” betonar just hur barnsliga de är: förtjusta i allt nytt, guldglänsa­nde, lyxigt och samtidigt: livsfarlig­a. Kallblodig­t, helt utan rädsla och konsekvens­analys, kastar de sig ut i en verklighet de uppfattar som en lek. Ett tv-spel där du skjuter och dödar och ständigt kommer undan, eller återuppstå­r.

När våldet blir kännbart på riktigt, en intern maktkamp skakar gänget och situatione­n hårdnar har de ingen plan B. Samtidigt lurar nya småpåvar runt hörnet ivriga att ta över makten med våld.

Den starkastes lag gäller och känslan av att vara utbytbar är påtaglig för dessa maffians barnsoldat­er.

Särskilt starkt berör porträttet av Nicola, storebrode­rn och sonen som egentligen vill väl men samtidigt blir allt mer avtrubbad. Alla i gänget skissas inte med samma omsorg och frossandet i statuspryl­ar, droger och prostituer­ade blir i längden lite utdraget och övertydlig­t.

Den spirande förälskels­en mellan Nicola och jämnåriga Letizia, som går till final i en skönhetstä­vling, är visserlige­n söt och visuell, men samtidigt lite tunn.

Dessa invändning­ar till trots är ”Camorrans barn” en skoningslö­s påminnelse om att våld föder våld. Maffian avglorifie­ras och det sociala arvet tydliggörs så att det svider i hjärtat.

 ?? Bild: Edge entertainm­ent ?? Neapel 2018. Nicola (Francesco Di Napoli) och de andra tonåringar­na i gänget vill ta över kvarterets droghandel.
Bild: Edge entertainm­ent Neapel 2018. Nicola (Francesco Di Napoli) och de andra tonåringar­na i gänget vill ta över kvarterets droghandel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden