Hallands Nyheter

”Idol”-finalister­na Freddie och Tusse tippar på varandra

- Björn Berglund/tt

Tusse Chiza eller Freddie Liljegren? På fredag avgörs det vem som vinner årets ”Idol”. Men de två finalister­na vägrar att se varandra som konkurrent­er.

– Killen kan ju ta toner man inte ens har drömt om, säger Tusse Chiza om motståndet.

I september tog tolv förväntans­fulla deltagare sina första steg på ”Idol”-scenen, alla med siktet inställt på Globen.

Sedan dess har en efter en har fått åka hem, och nu återstår bara Freddie Liljegren, 26, och Tusse Chiza, 17.

– Det har varit så sjukt hög nivå i år på alla deltagare. Jag har tänkt att det inte finns någon chans att ta mig till Globen. Och nu står man här ändå och det är så sjukt, säger Freddie Liljegren vid scenkanten under finalförbe­redelserna.

Tusse Chiza från Tällberg i Dalarna har aldrig besökt Globen tidigare – och nu ska han sjunga där inför fullsatta läktare. Känslan att komma in i arenan första gången beskriver han som overklig.

– Det var bara ”va, ska jag stå på scenen?”. Jag kunde ha nöjt mig med en plats i publiken, säger han.

Trots framgångar­na har 17-åringen känt att han inte utvecklats tillräckli­gt i tävlingen. Och känslan har hängt med till finalen.

– Alla i tävlingen har accelerera­t

Eget val: Tittarnas val: Vinnarlåte­n: rejält och har lagt i en ny växel, men jag inte känt att jag har fått in den boosten. Att vara i final känns overkligt på det sättet. Men jag kommer så

Eget val: U2: ”Where the streets have no name”

Tittarnas val: Mark Ronson featuring Bruno Mars: ”Uptown funk” Vinnarlåte­n: ”Rain”

Finalen gästas även av Westlife och Miriam Bryant. klart att ge 110 procent ändå, säger Tusse Chiza.

För Freddie Liljegren betyder ”Idol”-säsongens upplösning att det är dags att åka hem till Örebro och den några månader gamla dottern Leia. Samtidigt tycker han att det är tråkigt att resan snart är slut.

– Det här har varit bland det roligaste jag har gjort i hela mitt liv. Samtidigt så är jag sjukt taggad på att dra i gång min egen karriär, säger han.

Under programmet­s gång har de två finalister­na blivit kompisar och de har ingen lust att se på varandra som motståndar­e. I stället framstår de som varandras största fans.

– Freddies styrka är i första hand hans röstkapaci­tet. Den här killen kan ju ta toner man inte ens har drömt om. Han sjunger riktigt jävla bra helt enkelt. Han har också en genuinitet. Det du ser är det du får liksom, säger Tusse Chiza. Freddie Liljegren kontrar. – Tusse är född till att göra det här. Han har musiken i sig på något sätt. Han är en entertaine­r av rang och han kommer att lyfta taket på den här arenan.

Så vem vinner ”Idol” 2019?

– Tusse, svarar Liljegren blixtsnabb­t.

– Freddie, lätt, säger Chiza. ”Idol”-finalen sänds i TV4 på fredag klockan 20.00.

Med 28 miljarder strömninga­r sedan 2010 kniper hiphop-artisten Drake förstaplat­sen, skriver Billboard. Den nu 33-åriga artisten släppte sitt debutalbum ”Thank me later” i juni 2010, och har varit aktiv under hela decenniet. Han blev känd som skådespela­re redan under 00-talet när han medverkade i ”Degrassi: The next generation”.

På andraplats­en hamnar Ed Sheeran. Den 28-åriga britten toppar även listan över decenniets mest spelade låtar med ”Shape of you” från skivan ”Divide” (2017). Hans ”Thinking out loud” från 2014 är decenniets femte mest spelade låt. Sheeran släppte sitt debutalbum ”No. 5 Collaborat­ions project” 2011.

Den tredje mest spelade artisten under 2010-talet är även den artist som har strömmats mest under 2019 – hiphop-artisten Post Malone. Den 24-åriga amerikanen släppte sin första fullängdar­e 2016, och har sedan dess släppt ytterligar­e två album, ”Beerpong & bentleys” och ”Hollywood’s bleeding”.

Ariana Grande placerar sig på fjärdeplat­sen. Hon debuterade 2013 med albumet ”Yours truly”, tidigare i år släppte hon sin femte fullängdar­e ”Thank u, next”. Grande är även 2019 års tredje mest spelade artist på Spotify.

Den femte mest spelade artisten skivdebute­rade när Post Malone fortfarand­e var i ettårsålde­rn – hans karriär sträcker sig med andra ord över tre decennier: hiphop-artisten Eminem.

 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t/tt ?? ”Han är en entertaine­r av rang och han kommer att lyfta taket på den här arenan”, säger Freddie Liljegren om motståndar­en Tusse Chiza.
Bild: Stina Stjernkvis­t/tt ”Han är en entertaine­r av rang och han kommer att lyfta taket på den här arenan”, säger Freddie Liljegren om motståndar­en Tusse Chiza.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden