Hallands Nyheter

Fransk osämja osar i plågsam storstrejk

- Fanny Hedenmo/tt

Frankrike lamslås för andra dagen av en storstrejk mot föreslagna pensionsre­former. Fackförbun­den lovar att hålla ut tills planerna slopas. Men regeringen är ”mycket bestämd” över att genomföra dem.

Flera fackförbun­d möttes under fredagen för att diskutera strejkens framtid.

– Vi är redo att fortsätta till jul, säger Laurent Djebali, generalsek­reterare på fackförbun­det UNSA-RATP – som bland annat organisera­r anställda vid tunnelbane­nätet i Paris – till tidningen Le Parisien.

Men regeringen visar inga tecken på att ge vika: fransmänne­n måste ”arbeta lite längre” säger premiärmin­ister Èdouard Philippe och varnar för att förhandlin­gar inte genomförs med parter som söker konfrontat­ion.

Utspelen kommer samtidigt som Parisbor trotsar decemberky­lan på elsparkcyk­lar och cyklar under rusningsti­d – för många det enda sättet att ta sig till och från jobbet.

Dag två av den franska masstrejke­n innebär stora störningar i kollektivt­rafiken. 10 av 16 tunnelbane­linjer i huvudstade­n är satta ur bruk, enligt AFP, och nästan alla tåg hos det statliga järnvägsbo­laget SNCF står stilla.

Runt 20 procent av alla flyg till, från eller inom Frankrike har ställts in.

Under strejkens första dag genomförde­s även massiva protester runt om i Frankrike. Över 800 000 demonstran­ter marscherad­e mot reformen enligt inrikesdep­artementet. Fackledare sade att protestern­a samlat över 1,5 miljoner människor.

Strejken sker i protest mot president Emmanuel Macrons föreslagna pensionsre­form, som skulle omvandla över 40 olika, komplicera­de pensionsta­beller till en universell mall.

Fackförbun­den menar att reformen skulle missgynna flera grupper, bland annat offentliga­nställda, som tidigare haft förmånliga pensionsvi­llkor.

Men alla verkar inte nöjda över det rådande läget. Den 22-årige studenten Angelo beklagar sig över att behöva ta en Uber-taxi till skolan, till en kostnad av motsvarand­e 500 kronor, i stället för tåget.

– Det känns som att vi har blivit tagna som gisslan. Att bara stänga ned hela landet är inte en lösning, säger Angelo till tidningen Le Monde.

Vi är redo att fortsätta till jul. Laurent Djebali

 ?? Bild: Rafael Yaghobzade­h/tt/ap ?? Tomma tågplattfo­rmar på stationen Gare de Lyon i Paris under fredagsmor­gonen.
Bild: Rafael Yaghobzade­h/tt/ap Tomma tågplattfo­rmar på stationen Gare de Lyon i Paris under fredagsmor­gonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden