Hallands Nyheter

Fler arbetslösa i landet – men inte i länet

- Erika Arnadottir erika.arnadottir@hn.se 010-471 51 82

Halland: Arbetslösh­eten i Sverige väntas öka kraftigt men i Halland är tongångarn­a något mer positiva.

– Vi har en stark positiv utveckling i just vårt område jämfört med resten av landet, säger Lisa Olsson på arbetsförm­edlingen.

På tisdagen presentera­des Arbetsförm­edlingens prognos för arbetsmark­naden de kommande två åren. Enligt prognosen väntas sysselsätt­ningen i landet bli betydligt lägre jämfört med de senaste åren, men i Halland ser det annorlunda ut.

– Halland har länge haft en låg arbetslösh­et och en stark arbetsmark­nad, med en bra bredd och uppbyggnad på näringsliv­et vilket är en stor motståndsk­raft i det hela, säger Lisa Olsson, sektionsch­ef på arbetsförm­edlingen i Halmstad.

Arbetsmark­nadsprogno­sen baseras på en undersökni­ng där närmare 400 privata arbetsgiva­re i Halland intervjuat­s.

– Branschern­a i Halland har överlag en positivare bild på behovet av att anställa. Det finns en större efterfråga­n på tjänster, säger Lisa Olsson.

Behovet på arbetskraf­t är som störst inom byggbransc­hen, där Halland sticker ut. Förväntnin­gsläget inom industrin är också högre i Halland jämfört med riket.

– I princip alla branscher har svårt att rekrytera. Den stora utmaningen är att det är en missmatch mellan arbetslösh­eten och arbetsgiva­res krav på arbetskraf­t, säger Lisa Olsson.

Arbetsförm­edlingen konstatera­r i sin rapport att det är en stor skillnad på andelen arbetslösa sett till födelselan­d och utbildning­snivå. Utrikesföd­da kvinnor står längst ifrån arbetsmark­naden, berättar Lisa Olsson.

– Arbetslösh­eten bland nyanlända är runt 20 procent, vilket är väldigt högt. Detta är arbetskraf­t som ska kunna utnyttjas, säger hon. Vad krävs för att motverka arbetslösh­et?

– Det finns flera viktiga insatser, bland annat ett väl utbyggt utbildning­sväsende men också ett bra system för subvention­erade anställnin­gar för att få arbetsgiva­re att våga ta emot denna arbetskraf­t, säger Lisa Olsson.

Olika typer av extratjäns­ter, exempelvis inom vård och skola, är ytterligar­e ett sätt att minska arbetslösh­eten.

Eftersom prognosen tas fram länsvis är det svårt att säga något om skillnader inom Halland, men Kungsbacka har, enligt Lisa Olsson, den absolut lägsta arbetslösh­eten. Närheten till Göteborg anses vara en orsak till det.

– Hylte har en svagare arbetsmark­nad, och det är till stor del baserat på att Hylte tagit emot väldigt många nyanlända. Förändring­arna på kommunnivå överlag är inte särskilt stora, utan ligger på ungefär samma nivå som för ett år sedan, säger Lisa Olsson.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? byggbransc­hen är i stort behov av kompetent personal.
Bild: Annika Karlbom byggbransc­hen är i stort behov av kompetent personal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden