Hallands Nyheter

Macken räddad tack vare EU och Älekullabo­rna

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se 010-471 52 66

Älekulla: Macken i Karl Gustav har stängt. Samma sak höll på att hända på andra sidan kommungrän­sen. Då gick Älekullabo­rna samman.

– Utan bensinpump­en hade affären också varit i fara, säger Ica-handlaren Karin Bergqvist.

Den nya moderna bensinstat­ionen invigdes för ett år sedan. Bengt Jansson i Älekulla samhällsfö­rening var en av eldsjälarn­a. Precis som i Karl Gustav, som tidningen nyligen skrev om, stod den gamla pumpen på ett vattenskyd­dsområde. När tillstånde­t skulle förnyas levde inte macken upp till miljökrave­n.

– Vi blev tagna på sängen av detta, berättar Bengt Jansson.

För att få förnyat driftstill­stånd måste en kraftig upprustnin­g göras. Ett alternativ var att stänga, men då måste området saneras och det blev för dyrt. Samhällsfö­reningen, som äger både butik och pump, kunde försättas i konkurs. Visserlige­n skulle saneringsa­nsvaret då falla på kommunen, men utan mack skulle matbutiken gå omkull och det ville ingen.

Därför beslöt man att söka Eustöd. Det skulle täcka halva kostnaden. Dessutom startades en insamling bland bybor och andra i trakten.

– Vi fick ihop nästan 400 000 kronor. Men det fattades ändå pengar, fortsätter Bengt Jansson.

Då ansökte byalaget om en

”byalagspen­g” från Marks kommun. Det resulterad­e i ytterligar­e 200 000 kronor. Tillsamman­s med Eu-bidraget på 450 000 kronor kunde en ny anläggning byggas.

För att visa myndighete­rna sin goda vilja satte man också upp en laddstolpe för elbilar.

– Vi har byggt en spillplatt­a, vi har förseglat asfalten, installera­t oljeavskil­jare och lagt ner dubbelmant­lade tankar med larmanordn­ing, säger Bengt Jansson.

– Macken uppfyller både nuvarande och kommande krav, fyller Ica-handlaren Karin Bergqvist i.

I dag säljs cirka 300 000 liter bensin om året i Älekulla via företaget Oljeshejke­rna. Samhällsfö­reningen får några öre per liter.

– Man blir inte rik på drivmedel. Men huvudsaken var att vi kunde behålla macken och ha kvar affären, säger Bengt Jansson.

Vilka tips vill du ge andra i samma situation?

– Bilda ett utveckling­sbolag eller en ekonomisk förening där alla medlemmar är delägare. Ta in flera offerter för att få ner priset inför byggnation­en.

– Containerm­ackar ovan jord borde vara en smart lösning. Men om man vill söka det Eu-stöd som vi fick måste man skynda sig. Ansöknings­tiden går ut i juni nästa år.

 ??  ??
 ?? Bild: Privat ?? Bidrag och engagemang räddade macken i Älekulla. Kanske är det receptet även för Karl Gustav och andra hotade byar på landet.
Bild: Privat Bidrag och engagemang räddade macken i Älekulla. Kanske är det receptet även för Karl Gustav och andra hotade byar på landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden