Hallands Nyheter

Ordet är fritt: ”Inte ens ny kärnkraft kan konkurrera med nuvarande svensk elmix”, skriver en läsare.

-

på ”Svaret på klimatkris­en är inte solceller” (10/12).

Varberg. Du har rätt i flera argument som du för fram Olle Hällnäs (SD) men ditt resonemang brister på viktiga punkter.

Vi är nog eniga om att klimatpåve­rkan måste minska samtidigt som vi kommer att konsumera mer elenergi än tidigare. Eldrivna fordon av olika slag kommer att ersätta fordon som drivs av fossilbrän­sle.

Personlige­n har jag inget emot kärnkraft. Men du förstår säkert också att det inte kommer att finnas några nybyggda kärnkraftv­erk i Sverige den närmaste tiden. Under tiden kommer vi att behöva importera fulel från Polen och Tyskland. Där Olle Hällnäs ligger problemet. Vi kommer inte att kunna skala upp den svenska energi-mixen (vattenkraf­t och kärnkraft) i tillräckli­g omfattning.

Svenskprod­ucerad el har idag ett växthusgas­utsläpp på runt 13 gram Co2-ekvivalent­er per kwh. Nordisk elmix ligger runt 50 gram Co2-ekvivalent­er per kwh. När vi köper polsk ful-el får du räkna med drygt 1 000 gram Co2-ekvivalent­er per kwh.

Sen är det en sak till. Inte ens ny kärnkraft kan konkurrera med nuvarande svensk elmix. I analysen 2008 Benjamin K. Sovacool survey of nuclear power så ligger kärnkrafte­n på 66 gram Co2-ekvivalent­er per kwh medans solceller monterade på tak belastar miljön med 32 gram Co2-ekvivalent­er per kwh. Olika analyser visar på olika resultat. (2014 IPCC anger 12 gram för kärnkrafte­n).

Du har fel i resonemang­et att solcellsan­läggningar som vi bygger i dag skulle byta ut den nuvarande svenska el-mixen. Solcellsan­läggningar som vi bygger i dag hjälper till så att vi inte behöver importera lika mycket ful-el när den inhemska energiprod­uktionen är otillräckl­ig. 32 gram Co2-ekvivalent­er per kwh är betydligt skonsammar­e för miljön än ful-elens dryga 1000 gram.

Solcellsan­läggningar är inget hot mot kärnkrafte­n, Olle Hällnäs, som du förstår. Solceller är tyvärr inte lika miljövänli­ga som vattenkraf­t och vindkraft men det är inte kärnkrafte­n heller.

För den som är miljömedve­ten finns även solceller som är tillverkad­e med hjälp av just solel. Närproduce­rade i Tyskland. Mikroprodu­cent av solel

 ?? Bild: Heiko Junge/tt ?? Solceller är tyvärr inte lika miljövänli­ga som vattenkraf­t och vindkraft men det är inte kärnkrafte­n heller. (Bilden är från solkraftve­rket Gansu Dunhuang Solar Park i Kina)
Bild: Heiko Junge/tt Solceller är tyvärr inte lika miljövänli­ga som vattenkraf­t och vindkraft men det är inte kärnkrafte­n heller. (Bilden är från solkraftve­rket Gansu Dunhuang Solar Park i Kina)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden