Hallands Nyheter

Mycket makt – för lite ansvarstag­ande, Löfven!

Ytterst ligger ansvaret för samhällsut­vecklingen hos regeringen, inte hos tonåriga rapartiste­r.

- Linnea Hylén Liberala Nyhetsbyrå­n

Ledare 11/12. Vem kan stoppa gängkrimin­alitetens utbredning? Frågan finns på allas läppar. Drogerna, liksom vapnen och våldet, har blivit tyngre. Politikern­as fördömande­n har blivit strängare medan de politiska förslagen har varit desto färre. Samhällsut­vecklingen tycks nästintill vara determinis­tisk i den mening att allt som sker i förorterna tydligen ligger bortom politikern­as kontroll.

Inte minst kan statsminis­ter Stefan Löfvens (S) kritiserad­e Agenda-intervju häromvecka­n understryk­a det faktum att regeringen tycks anse att den saknar ansvar för utveckling­en. Det är svårt att ta statsminis­terns ord om att ”vi inte såg detta komma” på allvar (Expressen, 18/11). Samhällspr­oblemen med utanförska­p och kriminalit­et är knappast nya fenomen i Sverige, även om dagens situation har eskalerat. Samtidigt som allmänhete­ns frustratio­n växer inför regeringen­s handfallen­het ser vi en angränsand­e trend slå rot i debatten.

När den som är ansvarig saknar lösningar är det sedan gammalt ett knep att skylla på någon annan. Problemen med gängkrimin­alitet har Löfven tidigare skyllt på rika knarkare i Djursholm (DN, 13/8). Den samhällsut­veckling som varje politiker fördömer tycks underligt nog vara någon annans än de folkvaldas ansvar.

Men bara för att den rödgröna regeringen saknar lösningar minskar inte allmänhete­ns efterfråga­n på ansvarstag­ande. I en tid av statsmanna­mässig ansvarslös­het har ansvarsutk­rävandet förvridits från den strukturel­la till den individuel­la nivån. Om inte Löfven kan lösa problemen, vem får då ta smällen för samhällsut­vecklingen?

I fredagens Malou efter tio intervjuad­es den 18-årige rapartiste­n Greekazo. Samtalet eskalerade dock fort till att handla om allt annat än artistens karriär. Malou von Sivers var ivrig att få reda på varför Greekazo ”romantiser­ade” våld, knark och kriminalit­et i sina låtar.

Programled­aren fortsatte senare, tillsamman­s med Anders ”Arga snickaren” Öfvergård, att gång på gång ställa artisten till svars för sina hårda ord i låtarna, men också för den ”gangstertr­end” som breder ut sig bland Sveriges unga.

Artisten sa att han skriver om den verklighet han upplever, men enligt von Sivers och Öfvergård var det inte tillräckli­gt. Tonåriga Greekazo med sina 40 miljoner lyssningar var enligt de båda en förebild som borde ta ansvar för det hemska som han sjunger om. För hur ska förorterna annars lyfta sig ur utanförska­pet – om inte genom en tonårings enskilda plattform som musiker?

Rimligt att ställa artister till svars för den ”gangstertr­end” som breder ut sig?

Det är i det politiska vakuumet som denna samtida tankevurpa vuxit fram. Lika lite som vi kan utkräva ansvar och lösningar från Greekazo kommer debatten att fortsätta framåt. Den som vill se samhällsfö­rändringar gör bäst i att inte kräva politiskt ansvar från varken tonåriga artister eller Djursholms­bor. Tvärtom bör fokus riktas mot de som faktiskt kan och bör ta tag i problemen: politikern­a.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ??
Bild: Johan Nilsson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden