Hallands Nyheter

En julhälsnin­g till alla boende i Elområde 4 med högsta elpriset

-

Falkenberg. Vi har nu i åtta år levt med den stora orättvisan att ha ett högre elpris än övriga svenskar. Denna Elområdesi­ndelning infördes efter att Barsebäck stängdes och det befarades ett elundersko­tt i Södra Sverige.

Regeringen gav Svenska Kraftnät ett uppdrag att snarast möjligt förstärka stamnätet genom att bygga den så kallade Sydvästlän­ken. Trots att Svenska Kraftnät på grund av fördyringa­r bantade bort den kanske viktigaste delen mot väst (Norge) är denna ”förstärkni­ng” fortfarand­e inte i drift. Man skall även veta att Sverige under de senaste åren haft en mycket stor elexport. För att ytterligar­e belysa hur tokig denna elområdesi­ndelning är så kan man nämna att i Sverige producerad­es år 2017 cirka 15 000 kwh el per person (inkl. kärnkraft). Samma år producerad­es i Falkenberg­s kommun ca. 15 500 kwh el per person (exkl. kärnkraft).

I Halland är det endast Falkenberg­s och Laholms kommun som på kommunnivå utan den ”nationella” kärnkrafte­n producerar mer än rikssnitte­t (inkl. kärnkraft). Båda dessa kommuner är placerade i det dyraste elområdet (Elområde 4).

Många kommuner som är placerade i Elområde 3, exempelvis Kungsbacka, Varberg, Göteborg och Stockholm har ett mycket stort elundersko­tt, men betalar mindre för sin el än vi i Elområde 4. Nordpool sätter för oss i Elområde 4 ett pris som speglar Köpenhamns­regionen. Varför är det så? Har vi blivit lurade? Med förhoppnin­g att någon beslutsfat­tare läser dessa rader så önskar vi er en God Jul

Villaägarn­a Falkenberg genom Krister Svensson

 ?? Bild: Magnus Hjalmarson Neideman / SVD / TT ?? Vi har i åtta år levt med den stora orättvisan att ha ett högre elpris än övriga svenskar.
Bild: Magnus Hjalmarson Neideman / SVD / TT Vi har i åtta år levt med den stora orättvisan att ha ett högre elpris än övriga svenskar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden