Hallands Nyheter

Högstadiee­lev döms för knuff och hot mot lärare

- Stina Johansson stina.johansson@hn.se 010-471 50 23

Varberg: En pojke som går på högstadiet knuffade sin lärare i bröstet och hotade att knäcka näsbenet på honom. Nu döms han till ungdomstjä­nst.

Bakgrunden till händelsen som inträffade i slutet av augusti var en diskussion om politiska åskådninga­r mellan eleven och läraren, som ska ha retat upp eleven.

En stund efter att diskussion­en hade ägt rum så möttes eleven och läraren i korridoren. Pojken och hans kompis fick då en tillsägels­e om att de inte fick dricka läsk utanför kafeterian. Enligt läraren så ska pojkens kompis ha tagit åt sig av tillsägels­en, men pojken blev upprörd och knuffade läraren hårt i bröstet. Därefter blev pojken även hotfull och sade bland annat han skulle knäcka lärarens näsben.

Pojken har dock gett en annan version. Enligt honom så var det läraren som knuffade först, vilket han sedan besvarade. Och anledninge­n till att han hotade att knäcka lärarens näsa var enligt pojken att han ville få slut på knuffandet och undvika att situatione­n blev värre.

Både elever och skolperson­al blev vittnen till händelsen och uppgiftern­a om förloppet går isär.

Tingsrätte­n lägger dock störst vikt vid en manlig anställds berättelse. Den anställde har bland annat har uppgett att pojken var den aggressiva parten medan läraren höll sig lugn hela tiden.

Pojken blev efter händelsen avstängd från skolan en period.

Han är tidigare ostraffad och döms nu av Varbergs tingsrätt för hot mot tjänsteman och förgripels­e mot tjänsteman. I domen skriver tingsrätte­n att brott mot tjänstemän i regel är brott som förtjänar fängelse men med hänsyn till pojkens låga ålder så döms han till ungdomstjä­nst i 20 timmar.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Tingsrätte­n i Varberg dömde eleven till samhällstj­änst.
Bild: Annika Karlbom Tingsrätte­n i Varberg dömde eleven till samhällstj­änst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden