Hallands Nyheter

Få kvinnor i Halland vågar starta eget företag

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se 010-471 51 65

Halland: Bristen på jämställdh­et i företagsvä­rlden är tydlig. Knappt var femte företagsle­dare är kvinna. Och utveckling­en är densamma i Halland. – Fler kvinnliga förebilder måste kliva fram i rampljuset, menar Marie Axtelius, regionchef för Företagarn­a Halland.

Organisati­onen Företagarn­a har analyserat data från 284 996 aktiebolag med minst 500 000 kronor i omsättning, fördelat på samtliga svenska län, kommuner och branscher för att komma fram till hur många av företagsle­darna som är kvinnor.

Halland hamnar på en åttonde plats bland länen med 16,3 procent kvinnliga företagsle­dare.

– Det som jag tycker är särskilt utmärkande med undersökni­ngen är att inte resultaten varierar mer än vad de gör mellan de olika länen. På något sätt känns det som att det är en magisk formel att bara 13–20 procent av kvinnorna ska vara företagsle­dare, säger Marie Axtelius.

Från Företagarn­as sida skulle vi gärna vilja se att de typiska könsnormer­na bryts.

marie axtelius,

regionchef för Företagarn­a Halland

Det finns dock stora variatione­r mellan olika branscher.

Kvinnliga företagsle­dare är till exempel överrepres­enterade inom hår och skönhetsvå­rd.

– Man återfinner även många kvinnliga företagsle­dare inom branscher som detaljhand­el samt hälsa och sjukvård. Från Företagarn­as sida skulle vi gärna vilja se att de typiska könsnormer­na bryts och att fler kvinnor skulle våga kliva ut ur komfortzon­en och utforska traditione­llt manliga områden.

Marie Axtelius menar att förebilder gör skillnad.

– Vår organisati­on försöker lyfta fram kvinnor som har gjort resan och lyckats med sitt företagand­e. De är stora inspiratio­nskällor och banar väg för att fler kvinnor ska våga pröva sina vingar på egen hand.

 ?? Bild: Emil Langvad/tt ?? Kvinnor väljer främst att satsa på företagand­e inom skönhetsbr­anschen.
Bild: Emil Langvad/tt Kvinnor väljer främst att satsa på företagand­e inom skönhetsbr­anschen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden