Hallands Nyheter

Snabb julgran dundrade in över Halland

- Elsa Henriksdot­ter

Halland: Noggrann planering när försvarets julgran flög in över Halland. Både Falkenberg och Varberg fick finbesök.

Förra året blev flera Varbergsbo­r snuvade på synen av försvarets flygande gran när rutten lades vid sidan om Varberg i stället för över centrum. Men i år dundrade julgranen in över stan som planerat, även om den hamnade en bit inåt land.

– Många tror att det här är en extrainsat­t flygning vi gör men den ingår faktiskt i våra årliga flygtimmar. Det är en övning både i logistik och flygning, säger John Lidman, kommunikat­ionschef vid Skaraborgs flygflotti­lj – den flygflotti­lj som utförde flygningen.

Det krävdes en hel del planering inför tisdagens flygning då 14 Jas– plan passerade 20 orter i cirka 500 kilometer i timmen, i formation av en julgran.

– 500 kilometer i timmen är faktiskt väldigt långsamt. Vanligtvis ligger de i 1 200 kilometer i timmen. Men nu handlar det om en formations­flygning som vi vill att folk ska hinna se, säger John Lidman.

Sammanlagt höll de rutinerade piloter bakom spakarna flygplanen i position i cirka en timme och tjugo minuter.

– Det är en flygning där piloterna tar hänsyn till civilt luftrum och väderförhå­llande. De får anpassa sin flygning till både motvind, medvind och sidovind samtidigt som de är cirka tio meter mellan planen, säger han.

Trots att det handlar om stora krafter och korta avstånd mellan planen menar han att flygningen i sig inte är farlig.

– Det är rutinerade piloter som flyger och för dem är det nog en jätterolig flygning. De följer såklart luftfartsr­eglerna. Säkerheten är alltid främsta prioritet, säger John Lidman.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Flygplansg­ranen tog sig mellan Falkenberg och Varberg på endast sex minuter.
Bild: Håkan Johansson Flygplansg­ranen tog sig mellan Falkenberg och Varberg på endast sex minuter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden