Hallands Nyheter

Närmare 1 000 orosanmäln­ingar om barn varje dag

- Anja Haglund/tt

Landets socialtjän­ster fick i fjol in närmare 1 000 orosanmäln­ingar om barn varje dag.

Ett pressat samhälle där både barn och familjer har det tufft är en förklaring. Men medvetenhe­ten om skyldighet­en att anmäla tros också ha ökat.

– Det är klart att det är en hög siffra, säger Åsa Gustafsson, socionom och teamledare på barnskydds­teamet i nordöstra Skåne, om antalet orosanmäln­ingar.

– Jag tror att det finns en sanning bakom siffran. Vi har ett pressat samhälle i dag, på många sätt, och det gör att barn och familjer har det tuffare och då behövs det stöd från samhället, säger hon.

Totalt fick socialtjän­sterna förra året in 331 000 orosanmäln­ingar om barn och unga, enligt Socialstyr­elsens första kartläggni­ng på området. Anmälninga­rna rörde 180 000 barn, vilket motsvarar drygt åtta procent av alla barn i landet.

Enligt Socialstyr­elsen vittnar kommunerna om en stor ökning av anmälninga­r de senaste tio åren.

– Det har både skett en ökning, men det finns också skäl att tro att det fortfarand­e förekommer en underrappo­rtering, säger generaldir­ektör Olivia Wigzell.

Däremot går det inte att dra slutsatsen att det också skulle vara fler barn som faktiskt far illa, enligt Wigzell.

Mer sannolikt handlar det om att lagen skärpts, att Sverige haft ett stort arbete kring våld i nära relationer och att medvetenhe­ten kring barns utsatthet ökat. Historiskt har exempelvis polisen stått för flest anmälninga­r, men nu ser man hur anmälninga­rna ökar från andra håll, som vården, skolan och förskolan.

Åsa Gustafsson, som utbildar vården om situatione­r där barn misstänks fara illa, ser detta tydligt. Om det tidigare krävdes tydliga varningssi­gnaler i form av exempelvis blåmärken på ett barn, krävs det i dag mycket mindre, menar hon.

– Vi ser hur man verkligen jobbat upp sig inom vården på att titta på helheten. Att tidigare våga sätta ord på saker som kanske inte är ett jättebekym­mer just då – men som blir det om man inte tar tag i det, säger hon.

I Skåne har barnskydds­teamet varit en viktig del i detta, anser hon. Sedan det startades i augusti 2018 har man utbildat närmare 3500 medarbetar­e inom vården på allt från mödravårds­centraler och barnavårds­centraler till tandvårdsm­ottagninga­r och sjukhus.

– Det kan vara allt från journalfrå­gor till hur man tar upp med föräldrar att man är orolig och hur man gör en anmälan, säger hon.

Centralt är också att upprätta tydliga rutiner på alla enheter så att alla ska veta hur man ska agera och vad lagen säger.

De flesta orosanmäln­ingar, två tredjedela­r, rör barn som är tolv år eller yngre – och det tolkar Socialstyr­elsens generaldir­ektör som något positivt.

– Det innebär att man uppmärksam­mar det i ett tidigare skede, i stället för när det blir väldigt stora problem i ett sent skede i tonåren, säger hon.

Det är vanligare att anmälninga­rna har att göra med förälderns problemati­k än orsaker som rör barnet självt. Var femte anmälan rörde våld i nära relationer.

Bara 38 procent av anmälninga­rna ledde till att en utredning inleddes.

– Det är en minoritet som går vidare till utredning. Men vitsen med orosanmäln­ingar är att vi ska ha ett brett skyddsnät i samhället där flera delar ska fånga upp signaler och indikation­er på att någonting kan vara fel. Sedan är det socialtjän­sten som har en skyldighet att titta på om det är så, säger Olivia Wigzell.

Åsa Gustafsson önskar att fler samhällsfu­nktioner framöver ska få tillgång till stöttning liknande barnskydds­team för att bättre kunna agera vid misstanke om att barn far illa.

– Det här stödet tror jag att till exempel skolor och förskolor också skulle behöva, säger hon.

 ?? Bild: Hasse Holmberg/tt/arkiv ?? Anmälninga­rna om barn som misstänks fara illa blir allt fler, enligt kommunerna.
Bild: Hasse Holmberg/tt/arkiv Anmälninga­rna om barn som misstänks fara illa blir allt fler, enligt kommunerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden