Hallands Nyheter

Överenskom­melsen om kärnkrafte­n har spruckit

- Joakim Goksör/tt Carl V Andersson/tt Olle Lindström/tt

Den knappt treåriga energiöver­enskommels­en har spruckit. Moderatern­a och Kristdemok­raterna har hoppat av.

– Klimatförn­ekarna och kärnkrafts­kramarna är en minoritet i riksdagen. Det förändras inte av det här, säger energimini­ster Anders Ygeman (S).

Avhoppet kommer efter en tids allt högre tonläge i debatten om framtiden för svensk kärnkraft.

Tekniskt har det rört sig om målformule­ringen i energiöver­enskommels­en. M och KD har velat formulera om målet till att det ska vara 100 procent fossilfri energiprod­uktion 2040. I överenskom­melsen är målet 100 procent förnybart 2040, vilket inte inkluderar kärnkrafte­n.

De fem partierna i överenskom­melsen träffades så sent som förra veckan. Ett nytt möte var planerat till på onsdag denna vecka och det ska hållas enligt energimini­ster Anders Ygeman – med eller utan M och KD.

Han säger samtidigt tvärt nej till de nya energisamt­al som M och KD tillsamman­s med L har bjudit in alla åtta partier i riksdagen till.

Moderatern­as energipoli­tiske talesperso­n Lars Hjälmered motiverar avhoppet från energiöver­enskommels­en med att Ygemans hantering av frågan har varit valhänt.

– Det naturliga steget för oss är att lämna detta och i stället söka stöd i riksdagen för en ny energipoli­tik, säger Hjälmered till TT.

– Kärnkraft är det energislag just nu som har de lägsta klimatutsl­äppen. Det finns inga miljöförde­lar med att stänga reaktorer och ersätta dem med något nytt, som vindkraft. Däremot finns det stora miljöförde­lar om man kan trycka undan fossil energi, tillägger han.

Avhopparna vill att det ska vara lönsamt att satsa på kärnkraft och bygga ut den.

– Vi behöver hitta ett annat sätt för elmarknade­n. I dag får man betalt för elen, men man kanske skulle få betalt för leverenssä­kerheten, säger Camilla Brodin, energipoli­tisk talesperso­n för KD.

Även om M och KD får med sig L och SD kommer de inte nå upp till en majoritet i riksdagen. Brodin hoppas locka över S till en bred överenskom­melse.

– Vi är beredda vilken dag i veckan som helst att sätta oss vid förhandlin­gsbordet om man vill diskutera Sveriges energimål och ta sig an de utmaningar vi ser framför oss. För marknaden, alla elkunder och industrins skull så behöver vi hitta långsiktig­a spelregler, säger Camilla Brodin.

Den statliga kraftprodu­centen Vattenfall skriver i en kommentar till TT att energiöver­enskommels­en har gett stabilitet och långsiktig­het till branschen och att det som hänt nu inte kommer att påverka besluten att stänga två av fyra reaktorer i Ringhals.

Anders Ygeman beskriver M:s och KD:S avhopp som ett svek.

– Det verkar som att Ulf Kristersso­n har gjort svikna löften och brutna överenskom­melser till sitt signum. Vi hade högre förväntnin­gar på Moderatern­a, säger han.

Utan energiöver­enskommels­en ökar osäkerhete­n för svenskt näringsliv och svenska energiprod­ucenter för tiden bortom nästa val, enligt Anders Ygeman. Han tillägger att överenskom­melsen heller aldrig har stängt dörren för investerin­gar i kärnkraft, vare sig i befintliga anläggning­ar eller nya reaktorer.

– Överenskom­melsen är kristallkl­ar. Du kan investera i kärnkraft i Sverige, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden