Hallands Nyheter

Krisen över – nya utmaningar väntar för Sanna Marin

- Henrik Samuelsson/tt Linus Svensson/tt

Sanna Marin har tagit plats som Finlands nya statsminis­ter och sätter punkt för de senaste veckornas akuta regeringsk­ris. Fler utmaningar hägrar, men skiftet i toppen gör det breda regeringss­amarbetet starkare, bedömer en statsvetar­professor.

Marin godkändes som väntat i en omröstning i riksdagen, med röstsiffro­rna 99–70.

Socialdemo­kraten tar därmed plats i en styrande femklöver med Katri Kulmuni (Centern), Maria Ohisalo (Gröna), Li Andersson (Vänsterför­bundet) och Anna-maja Henriksson (Svenska Folkpartie­t).

– Det krävs direkta diskussion­er regeringsp­artierna emellan. Regeringsp­rogrammet

förenar oss, säger Marin i sitt första tal som statsminis­ter, enligt Yle.

Att den avgångne Antti Rinne ersätts av Sanna Marin förändrar också spelplanen inom regeringen, bedömer Göran Djupsund, professor emeritus i statsveten­skap vid Åbo Akademi.

– Min bedömning är att möjlighete­rna för samarbete är större genom detta byte av statsminis­ter. De här unga kvinnliga ledarna för Centern och Socialdemo­kraterna är på samma våglängd, säger han till TT.

Både Socialdemo­kraterna (SDP) och Centern (C) har dock relativt lågt stöd enligt en opinionsmä­tning som publiceras av tidningen Helsingin Sanomat. SDP har backat med nästan två procentenh­eter och har drygt 15 procents stöd. Stödet för C uppmäts till 11,7 procent.

– De har det gemensamma intresset att regeringen måste börja leverera konkreta reformer och resultat för att få upp siffrorna för respektive parti, säger Göran Djupsund.

– Jag tror man är fokuserad på arbete och resultat nu mer än någonsin.

Sanna Marin föreslogs som ny statsminis­ter av sina egna partikamra­ter, efter att föregångar­en Antti Rinne tvingats avgå i eftermälet av en uppmärksam­mad posthärva.

Posten planerade i somras att byta avtal för cirka 700 paketsorte­rare med motivering­en att höja Postens konkurrens­kraft. I praktiken innebar det att paketsorte­rarnas löner skulle sänkas.

När postarbeta­rna gick ut i strejk stoppades planerna, men kritiken mot Antti Rinne med ministrar kvarstod. Ansvaret för de planerade lönesänkni­ngarna riktades mot regeringen, Centern uttalande ett bristande förtroende för Rinne och i slutänden lämnade Rinne in sin avskedsans­ökan.

Även om den akuta krisen är över väntar fortfarand­e stora utmaningar för Finlands nya statsminis­ter och de fem regeringsp­artierna. Särskilt på arbetsmark­naden finns det stora problem att lösa, enligt Göran Djupsund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden