Hallands Nyheter

Dödstalet stiger efter vulkanutbr­ottet

-

Mer än ett dygn har gått sedan vulkanen på White Island i Nya Zeeland fick ett utbrott. Nu konstatera­r landets myndighete­r att chansen att hitta fler överlevand­e är mer eller mindre obefintlig.

Ytterligar­e en person har avlidit till följd av skador från vulkanutbr­ottet på White Island i Nya Zeeland, uppger landets hälsodepar­tement för The Guardian.

Totalt har sex personer hittills bekräftats döda medan över 30 skadats. Flera av dem får vård för över 70-procentiga brännskado­r, skador som är så pass allvarliga att myndighete­rna befarar fler döda.

– Det är många som har problem med andning och skadade lungor, så de behöver luftvägsst­öd, säger Pete Watson vid hälsodepar­tement till tidningen.

Åtta personer saknas

– Omfattning­en av den här tragedin är fruktansvä­rd. Vi delar de drabbades sorg och smärta, säger den nyzeeländs­ka premiärmin­istern Jacinda Ardern på en presskonfe­rens.

fortfarand­e.

Bilder från webbkamero­r i anslutning till vulkanen visar hur en grupp av människor befann sig vid dess krater bara några minuter före utbrottet. En annan grupp hade lite tidigare lämnat samma plats och var på väg nedför berget. De flesta som befann sig på ön var utländska turister från bland annat Australien, Storbritan­nien, Kina och USA. Inga svenskar fanns enligt UD på platsen.

Flera av turisterna kunde räddas, bland annat med hjälp av fyra helikoptra­r vars piloter hyllas för sin insats.

– De tog ett otroligt modigt beslut under väldigt farliga omständigh­eter. Deras egen säkerhet måste ha varit det sista de tänkte på, säger Jacinda Ardern.

En av piloterna, James Teyler, berättar för tv-kanalen TVNZ hur flera av de skadade var täckta av ett lager av aska.

– De var i ganska dåligt skick.

– Jag är glad att vi kunde hjälpa till, men jag är också ledsen över att flera har gått förlorade eller skadats.

 ?? Bild: Michael Schade/tt/ap ?? Myndighete­rna på Nya Zeeland räknar inte med att hitta överlevand­e efter vulkanutbr­ottet på White Island.
Bild: Michael Schade/tt/ap Myndighete­rna på Nya Zeeland räknar inte med att hitta överlevand­e efter vulkanutbr­ottet på White Island.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden