Hallands Nyheter

Sydney insvept i farlig brandrök

- Martin Yngve/tt

Brandrök upp till tolv gånger gränsen för hälsovådli­ga nivåer täckte under tisdagen Sydney. Utanför den australisk­a storstaden fortsatte de våldsamma bränderna att härja i allt större områden.

Sydney vaknade på tisdagen upp till ett sällan skådat – eller kanske snarare inte skådat – landskap.

Brandrök från de många bränderna norr, väster och söder om femmiljone­rsstaden vällde in över de centrala delarna och sikten var högst begränsad.

Hälsovårds­myndighete­rna gick tidigt ut med en varning om att luften var hälsofarli­g och att samtliga invånare bör hålla sig inomhus. Enligt luftindex AQI klassas alla nivåer över 200 som farlig, centrala Sydney nådde vid lunchtid uppemot elva gånger den siffran, rapportera­r ABC. Värst drabbat var då förorten Richmond, med en nivå på 2 700.

De flesta av stadens många färjelinje­r ställdes in, flera universite­t stängde all undervisni­ng och alla som jobbade utomhus uppmanades att avbryta sitt arbete. Bland dem som följde rådet var bagagehant­erarna på Sydneys internatio­nella flygplats, vilket ledde till smärre förseninga­r.

Men inte heller inomhus skonades befolkning­en. Röken sipprade in i bostäder, kontor och skolor. Brandkåren rapportera­de många fall av brandvarna­re som utlösts av röken, bland annat på en central järnvägsst­ation och på huvudkonto­ret för räddningst­jänsten RFS. The Sydney Morning Herald , som rapportera­de om brandlarme­n, fick själva avbryta sin liveuppdat­ering av läget, då larmet gick i tidningens lokaler.

 ?? Bild: Rick Rycroft/tt/ap ?? Operahuset i Sydney insvept i brandrök under tisdagsmor­gonen.
Bild: Rick Rycroft/tt/ap Operahuset i Sydney insvept i brandrök under tisdagsmor­gonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden