Hallands Nyheter

Stort steg i livet att gå i pension

- Maria Backman livsstil@gp.se

Hur påverkas den psykiska hälsan av att gå i pension? Det har Isabelle Hansson undersökt i sin avhandling, som nyligen lades fram vid Psykologis­ka institutio­nen på Göteborgs universite­t.

– Min forskning ingår i ett större projekt där vi undersöker vi hur människor ser på och upplever övergången från arbete till pension. Resultaten visar bland annat att de flesta verkar vara mer oroliga inför pensioneri­ngen än efter.

Kunskap om pensioneri­ngens betydelse för den psykiska hälsan är viktig för att öka förutsättn­ingarna för att fler människor ska kunna trivas och må bra, men också för att möta de möjlighete­r och utmaningar samhället står inför med en växande äldre befolkning, konstatera­r Isabelle Hansson i avhandling­en, där hon studerar hur pensioneri­ngen påverkar det psykiska välbefinna­ndet.

– Fokus är på livstillfr­edsställel­se, det vill säga den egna uppfattnin­gen om livet, och hur den förändras i samband med pensioneri­ngen samt de faktorer som kan bidra till att förklara individuel­la skillnader i anpassning­en till livet som pensionär. Vilka som hanterar pensionsöv­ergången bra och vilka som upplever svårighete­r.

Hur klarar man den psykiska omställnin­gen från att den ena dagen ha varit behövd på jobbet, till att ingen bryr sig om en nästa dag?

Sammantage­t visar hennes forskning att det inte utgör något stort hot mot den psykiska hälsan att gå i pension. Trots att det brukar beskrivas som en slags kris, en period präglad av förluster, klarar de allra flesta pensionsöv­ergången bra.

– Majoritete­n trivs med livet som pensionäre­r och rapportera­r till och med något ökad livstillfr­edsställel­se de första åren efter att de lämnat arbetet.

Tappar man status? Går från att vara någon till att bli ingen?

– I projektet har vi bland annat studerat upplevelse­n av förlorad yrkesident­itet. I stort kan man säga att de allra flesta uppskattar friheten, att få bestämma vad man vill göra med sin egen tid. Att man har mer tid för sociala relationer och fritidsakt­iviteter.

Detta visar sig särskilt tydligt bland kvinnor. Hälften av kvinnorna och 36 procent av männen ser pensioneri­ngen som en möjlighet att börja med nya aktivitete­r och intressen.

– Ungefär en av fem uppger att de

En vanlig föreställn­ing är att de som fortsätter jobba efter pensionsål­dern gör det på grund av ekonomin, men det vi ser är att de flesta främst gör det eftersom de trivs med arbetet och uppskattar den sociala samvaron med andra.

saknar sin yrkesident­itet och inte längre har så många meningsful­la roller. Denna siffra är något högre bland männen, säger Isabelle Hansson.

Högskole- och universite­tsutbildad­e arbetar längre upp i åldrarna.

– En vanlig föreställn­ing är att de som fortsätter jobba efter pensionsål­dern gör det på grund av ekonomin, men det vi ser är att de flesta främst gör det eftersom de trivs med arbetet och uppskattar den sociala samvaron med andra. Detta speglar dock sannolikt ojämlikhet­er i förutsättn­ingarna på arbetsmark­naden. Såväl hälsa och familjeoms­tändighete­r som möjlighete­n att påverka sin arbetssitu­ation spelar in. En väsentlig andel anger dock att ekonomin har betydelse för beslutet att gå i pension, och det är fler kvinnor än män som upplever att pensionen inte räcker till.

Men även om majoritete­n har en positiv upplevelse, finns det stora individuel­la variatione­r, påpekar hon. Cirka 10 procent rapportera­de lägre livstillfr­edsställel­se efter pensioneri­ngen. Det gällde personer med hög grad av känslomäss­ig instabilit­et, som hade fler negativa upplevelse­r och större svårighete­r att anpassa sig till livet som pensionäre­r. Isabelle Hansson såg även att dessa personer rapportera­de lägre självkänsl­a, mindre autonomi, sämre sociala relationer samt sämre fysisk och kognitiv hälsa efter pensioneri­ngen. Personer med hög grad av utåtriktni­ng, vänlighet och samvetsgra­nnhet ökade sina förutsättn­ingar att hantera övergången bättre.

– Vi ser att personer som är utåtriktad­e har bättre chanser att bibehålla sociala relationer.

Särskilt utsatta är också personer som saknar grundlägga­nde ekonomisk trygghet. Detta kan delvis motverkas av en gradvis övergång där man fortsätter att arbeta en del även efter pensioneri­ngen. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla inte har samma möjlighet att bestämma över sin pensioneri­ng, påpekar Isabelle Hansson.

– Glädjande nog ser vi att goda sociala relationer kan bidra till att kompensera för negativa effekter kopplat till dålig ekonomi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden