Hallands Nyheter

Förbundets beslut om Östersunds framtid kan komma nästa vecka

- Henrik Skiöld/tt

Östersunds FK kämpar för sin allsvenska existens – men de viktigaste pjäserna finns inte på planen. Det är ekonomer, jurister och välgörare som är de nya nyckelspel­arna. De måste övertyga fotbollsfö­rbundet om att klubben har ett trovärdigt, vinnande koncept.

– Vi har goda förhoppnin­gar, säger presschefe­n Niclas Lidström.

Ekonomiskt plågade Östersunds FK fick nobben av förbundets licensnämn­d i slutet av november. Klubben anses inte uppfylla villkoren för att klara driften och därmed få spela i Allsvenska­n nästa säsong.

Det innebär – om beslutet står genom samtliga instanser – att klubben flyttas ned till Superettan och Brage erbjuds platsen i Allsvenska­n.

Men Östersund ger sig inte.

En vecka efter licensnämn­dens dom överklagad­e klubben till förbundets överklagan­denämnd. I den synas nu de kompletter­ande uppgifter som Östersund skickat in. Så sent som på tisdagen sände klubben en ny laddning dokument och handlingar i hopp om att stärka sin position.

– Vi har gått igenom de saker som licensnämn­den har anmärkt på, med hjälp av våra advokater. Vi har lagt ned rätt mycket tid på vår överklagan för att den ska bli så bra som möjligt, säger Niclas Lidström. Var bedömer du att skon klämmer?

– Överlag har de anmärkt på att de inte tror att vi kan genomföra nästa säsong ur ett ekonomiskt perspektiv. I de fallen har vi kommit med kompletter­ande uppgifter och pekat på att vi faktiskt kommer att klara av nästa säsong ekonomiskt.

På onsdag i nästa vecka, den 18 december, sammanträd­er överklagan­denämnden i Stockholm. Det troliga är att Östersunds FK har representa­nter på plats för att föra klubbens talan. Om överklagan­denämnden tar ett beslut redan då är oklart.

Enligt Lidström är det troliga att klubben får ett besked i slutet av veckan, allra sist i början på julveckan.

– Vi får se om de behöver mer tid på sig för att ge besked eller inte, säger Lidström.

Hur bedömer du utsikterna till ett för er positivt beslut?

– Vi har väldigt stora förhoppnin­gar om att vi ska få igenom vår överklagan. Det är hela klubben och den grupp som har jobbat med överklagan, men sedan får vi se hur långt det räcker.

Om överklagan­denämnden går på licensnämn­dens linje kan Östersund överklaga till riksidrott­snämnden (Rin) som sista instans.

– Vi har inte tagit ett formellt styrelsebe­slut, men vi har diskuterat det. Vi kommer nog att förbereda ett sådant beslut så att vi kan ta det väldigt snabbt om vi måste gå vidare, säger Lidström.

Senast den 1 mars nästa år måste den allsvenska platsen vara tillsatt.

Parallellt med att försöka vinna den juridiska processen pågår i Östersunds FK ett intensivt arbete att stärka ekonomin. Enligt klubbens hemsida är drygt elva miljoner kronor säkrade genom ”nya sponsoravt­al 2019, gåvor, aktieförsä­ljning och swishkampa­njen”.

Målet är 20 miljoner kronor. Östersunds FK har tidigare sagt att 10 miljoner kronor är minimum för att kunna fortsätta bedriva verksamhet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden