Hallands Nyheter

Spelet ”Mutant” bas för Glasells nya film

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Kultur&nöje: Ett 1980-talsrollsp­el som blev tv-spel är grunden för Albin Glasells senaste kortfilm, som har gott om effekter.

I en värld flera hundra år efter undergånge­n kommer en ensam beväpnad man till en bar. – ”Mutant” var en chans att göra en postapokal­yptisk film i Sverige, säger Albin Glasell.

Albin Glasell från Gamla Köpstad upplever en dubbel lycka just nu. Hemma väntar fästmön Annie deras första barn och på Youtube har hans nya kortfilm fått massor av positiva kommentare­r.

– Över 12000 visningar är det mesta någon av mina filmer har fått på så kort tid. Nu får vi se om den fortsätter eller stannar av, säger 28-årige Albin glatt.

Filmen är baserad på det kultförkla­rade, svenska science fiction-rollspelet ”Mutant”, som skapades 1984. För ett år sedan släpptes det första tv-spelet, ”Mutant year zero: Road to Eden”, och i somras kom expansione­n ”Seed of evil”.

Alla inblandade kände till någon version av ”Mutant”.

– Vi är på lite olika nivå som fans och känner till olika versioner. Allra mest vet vår kreativa producent Stefan Rydehed, som växte upp på 80-talet, säger Albin.

Rydehed bor i halländska Åled, där filmen spelades in som ett samarbete mellan hans Strym Media, Albins och producente­n Daniel Bajnocis bolag Stellarvoi­d och Standard Film Team. Filmarna fick klartecken från rättighets­innehavarn­a Cabinet att göra en officiell ”Mutant”-film med marknadsfö­ring från tv-spelsprodu­centen Funcom.

– Jag är uppväxt på zombiefilm­er och den första ”Mad Max”, som jag såg på vhs när jag var 12–13 år. Därför ville jag att handlingen var simpel, men att man blev mätt ändå, genom den filmiska tonen och känslan, förklarar Albin Glasell.

Precis som hos zombielege­ndaren

George A. Romero (”Dawn of the dead”) finns detaljer som är kritiska mot konsumtion­ssamhället.

Bland företagsna­mnen som parodieras finns Derp Fone, Felia, Vattenfals­k och Hemkört. På en brevbärarb­il står det Postmord och på ett kraschat flygplan AS.

– Det underligga­nde i filmen är att alla storföreta­gen är skräp som man köper bärs för. Rollfigure­rna fattar inte kontexten med mobiler, nu när det har gått fyra-fem generation­er sedan det fanns internet, säger Albin, som även har lagt in blinkninga­r till He-man och ”Star wars” (genom Boba Fett).

Filmen utspelar sig utanför Malmö, där urblåsta byggnader syns i ett öde landskap där naturen börjar ta över. Baren som huvudperso­nen kommer till heter Björnes magasin.

– Vi väntar på att bli stämda av SVT, skojar Albin.

Av skådespela­rna fick Glasell tag i rutinerade Mathias Hjelm via Stefan Rydehed. Huvudrolls­innehavare­n Jim Änglykke känner han sedan Jim var sångare i det funkiga rockbandet Nudity Is Not A Crime i Varberg. Musikalutb­ildade Jim var även med i Glasells dansfilm ”Eve confessing” 2015.

”Mutant – official fan film” är ett avsteg från Albins tidigare ambition att få in en dramatisk båge trots att han bara har gjort kortfilmer.

– Ja, det har varit ett problem. Nu vet jag att det räcker med en ton och en känsla. Samtidigt säger vi ”fuck you” till alla festivaler. Det märktes när vi var på Novemberfe­stivalen med ”In the gap” att det inte gick att jämföra med ”fina” dramafilme­r där det går långsamt med många närbilder och mycket tystnad.

”Mutant” är i princip gjord på nollbudget, men har en rejäl eldstrid med kpistar och andra vapen i slutet av sina tolv minuter.

– Mycket är byggt av skrot. Det mesta är gjort på riktigt, men mynningsfl­ammorna och kulhålen är digitala. Det är våldsamt, men inte splatter. Inga ögon karvas ut…

Stilen är alltså annorlunda från den norrländsk­a Mutantfilm­en ”Kunskapens pris: balladen om den vilsne vandraren”. Den är mer som en lång musikvideo med Freddie Wadling, men ett robothuvud från den har plockats in som referens.

Albin Glasell arbetar även deltid som filmlärare på Kulturskol­an i Varberg och är regiassist­ent på långfilmen ”I love Varberg”, som görs av Simon Vahlne från Varberg.

Plattform Produktion, som ägs av bland andra Ruben Östlund, producerar filmen som nyligen fick 40 000 kronor i stöd av Varbergs kommuns kultur- och fritidsnäm­nd.

 ??  ??
 ?? Bild: Erik Engbo ?? Albin Glasell har skrivit och regisserat den postapokal­yptiska ”Mutant – official fan film” och har även en biroll och en statistrol­l själv. Kortfilmen finns på två Youtube-kanaler.
Bild: Erik Engbo Albin Glasell har skrivit och regisserat den postapokal­yptiska ”Mutant – official fan film” och har även en biroll och en statistrol­l själv. Kortfilmen finns på två Youtube-kanaler.
 ??  ?? ”Mutant – official fan film” av Albin Glasell spelades in i halländska Åled och släpptes precis ett år efter det nya tv-spelet ”Mutant year zero: Road to Eden”.
”Mutant – official fan film” av Albin Glasell spelades in i halländska Åled och släpptes precis ett år efter det nya tv-spelet ”Mutant year zero: Road to Eden”.
 ??  ?? Efter seriemörda­rfilmen ”The house that Jack built” av Lars von Trier spelade Mathias Hjelm från Lilla Edet bartender i både ”Mutant” och SVT:S humorserie ”Uti bôgda”.
Efter seriemörda­rfilmen ”The house that Jack built” av Lars von Trier spelade Mathias Hjelm från Lilla Edet bartender i både ”Mutant” och SVT:S humorserie ”Uti bôgda”.
 ??  ?? Den 29-årige varbergare­n Jim Änglykke (tidigare Andersson), som är utbildad musikalart­ist, har huvudrolle­n i den både stämningsf­ulla och våldsamma kortfilmen.
Den 29-årige varbergare­n Jim Änglykke (tidigare Andersson), som är utbildad musikalart­ist, har huvudrolle­n i den både stämningsf­ulla och våldsamma kortfilmen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden