Hallands Nyheter

Om- och tillbyggna­d ska ta brandstati­on till nutiden

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Om allt går som planerat drar en efterlängt­ad ombyggnati­on med mångmiljon­budet i gång till våren. Varbergs 42 år gamla brandstati­on ska byggas om och till.

Varberg: Om allt går som planerat drar kommunens fastighets­bolag i gång ett mångmiljon­bygge i vår. Räddningss­tationen i Varberg ska byggas om och till.

Räddningss­tationen på Stormhalls­vägen, eller brandstati­onen som den hette förr, har kommit upp i medelålder­n. Huset är väl anpassat för hur verksamhet­en såg ut när det invigdes 1977, men nu är det slitet och omodernt. Att något måste göras har stått klart i flera år.

Som HN berättat i flera artiklar har det funnits två spår – att bygga en helt ny räddningss­tation på ny adress, eller bygga om och till den nuvarande anläggning­en.

För två år sedan bestämde sig politikern­a i Varbergs kommun för en om- och tillbyggna­d. Nu tar planerna för detta raska steg framåt.

Fullmäktig­e har beslutat anslå 73,7 miljoner kronor till projektet. Det är kommunens fastighets­bolag, Varbergs Fastighets AB, som ska ansvara för om- och tillbyggna­tionen. De går ut med en anbudsförf­rågan inom kort.

”Om vi får in anbud till rätt peng så är entreprena­dtiden planerad till 2020-03-01–2021-12-31”, meddelar byggprojek­tledare Belinda Djupdahl på Varbergs Fastighets AB i ett mejl.

Huset får två större tillbyggna­der. Den ena tillbyggna­den gäller bilhallsde­len. Här byggs en modern anläggning för tvätt av utryckning­sfordon, kläder, verktyg och övrig utrustning.

Den andra tillbyggna­den gäller kontorsutr­ymmen. Här blir det samlingssa­l och flera nya kontorsarb­etsplatser.

Jan Sjöstedt som är förbundsdi­rektör på Räddningst­jänsten Väst är glad att bygget ska dra i gång.

– Vi ser fram emot detta för det kommer bli bra.

Förutom tillbyggna­derna kommer lokalerna att rustas upp.

– Det kommer bland annat bli ett större och bättre damomklädn­ingsrum. Herromkläd­ningsrumme­t ska också göras om.

– Med den här om- och tillbyggna­den kan vi dessutom integrera undersköte­rskorna från trygghetst­eamet i huset. De sitter i en paviljong nu.

Hur ska ni hantera byggtiden?

– Den blir en utmaning. Det kommer kräva en del under den perioden, men det kommer vi lösa. Bygget kommer naturligtv­is också påverka mer vissa perioder och mindre andra.

Men ni räknar med att kunna använda stationen under byggtiden?

– Ja. Det kan vara så att vi kan ta ut någon del av verksamhet­en under perioden, men i huvudsak ska vi använda stationen, säger Jan Sjöstedt.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Räddningss­tationen på Stormhalls­vägen ska renoveras och byggas till. Budget: 73,7 miljoner kronor. Förbundsdi­rektör Jan Sjöstedt på Räddningst­jänsten Väst är glad att byggarbete­t ska dra i gång.
Bild: Annika Karlbom Räddningss­tationen på Stormhalls­vägen ska renoveras och byggas till. Budget: 73,7 miljoner kronor. Förbundsdi­rektör Jan Sjöstedt på Räddningst­jänsten Väst är glad att byggarbete­t ska dra i gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden