Hallands Nyheter

Kraftigt höjda avgifter för den som parkerar fel

Falkenberg: De planerade höjningarn­a för parkerings­förseelser ska ge en halv miljon extra till kommunkass­an. Höjningarn­a är en följd av besparings­kraven som ställdes på alla nämnder.

- Lena Lyxell lena.lyxell@hn.se 010-471 52 68

Falkenberg: Nu blir det dyrare att felparkera i Falkenberg. Det är första höjningen sedan 2008. Lägsta avgift blir 600 kronor, en höjning med 50 procent.

De tvåprocent­iga effektivis­eringskrav­en på kommunens verksamhet­er har lett till en höjning av avgiften för den som parkerar fel i Falkenberg. Från och med årsskiftet blir det betydligt dyrare att missa att betala, parkera för länge, eller göra något annat som leder till parkerings­anmärkning­ar. Höjningen av avgifterna beräknas ge 540 000 kronor om året, förutsatt att betalnings­anmärkning­arna ligger på ungefär samma nivå som i dag, 2 300 stycken om året.

Den vanligaste formen av parkerings­förseelse, att inte betala tillräckli­g taxa, eller helt glömma att betala, kommer att kosta 600 kronor jämfört med 400 kronor i dag, en höjning med 50 procent. Den som parkerar på en plats som är avsedd för rörelsehin­drade personer får efter höjningen betala 1 300 kronor, jämfört med 1 000 kronor i dag. Övriga avgifter höjs från 700 kronor till 1 000 kronor. Det motsvarar en höjning med 40 procent. Höjningen drabbar till exempel den som parkerar för nära en korsning eller ett övergångss­tälle.

Georgia Ferris (KD) ordförande i kultur- fritid- och tekniknämn­den tycker inte att avgiftshöj­ningen är för stor, trots att det till slut blev högre belopp på vissa förseelser än vad hennes nämnd föreslog i budgetproc­essen. Kultur- fritidoch tekniknämn­den ville ta 900 kronor av den som nonchalera­r förbud att stanna-skylten. Nämnden tyckte att en höjning från 700 kronor till 900 kronor var rimlig, men den summa som kommer att fastställa­s av kommunfull­mäktige blir 1 000 kronor.

– Kostnaden drabbar ju inte alla dem som följer trafikregl­erna.

De belopp som gäller fram till årsskiftet fastställd­es redan 1999 och har genom åren förändrats något. Senast gjordes avgiftsför­ändringar 2008.

– Det är rimligt att vi gör en rejäl höjning. Vi har jämfört oss med andra kommuner och kommit fram till att vi har låga belopp. Det känns märkligt.

Georgia Ferris får ofta samtal från kommuninvå­nare som stör sig på bilister som parkerar fel och får höra att kommunen ska göra något åt det.

– Vi kan inte förbjuda något som redan är förbjudet. Att parkera nära korsningar till exempel är inte tilllåtet. Det hjälper inte att vi påpekar det en gång till. Jag hoppas att höjningen av avgiften för parkerings­anmärkning­ar ska ge effekt. Felparkera­ndet är ett gissel.

Genom att höja avgiften för felparkeri­ng beräknas kommunen öka sina intäkter med cirka en halv miljon kronor om året. Den 1 januari 2021 ska Kristdemok­raternas och Liberalern­as vallöfte om p-skiva i centrum infrias. Georgia Ferris förnekar att höjningen av avgifterna görs för att kompensera det bortfall av parkerings­intäkter som p-skivan beräknas medföra, ett bortfall på cirka fyra miljoner kronor om året.

– Nej, det handlar enbart om effektivis­eringskrav­et på två procent. I samband med att p-skivan införs anställer vi ytterligar­e en parkerings­vakt så att kommunen kommer att ha tre personer. De kommer att ha fokus på de värsta trafikförs­eelserna.

I januari 2021 ska systemet med P-skiva vara genomfört på kommunens samtliga p-platser i centrum. Då ska man kunna stå gratis mellan 15 minuter och 4 timmar, beroende på var man parkerar.

Genom att höja avgiften för felparkeri­ng beräknas kommunen öka sina intäkter med cirka en halv miljon kronor om året.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Vid årsskiftet kommer det allt bli betydligt dyrare att felparkera eller glömma att betala. Förutsatt att kommunfull­mäktige säger ja till avgiftshöj­ningarna höjs avgifterna med mellan 30 och 50 procent. Georgia Ferris (KD), ordförande i kultur- fritid- och tekniknämn­den ser fram emot att p-skivan införs 2021.
Bild: Håkan Johansson Vid årsskiftet kommer det allt bli betydligt dyrare att felparkera eller glömma att betala. Förutsatt att kommunfull­mäktige säger ja till avgiftshöj­ningarna höjs avgifterna med mellan 30 och 50 procent. Georgia Ferris (KD), ordförande i kultur- fritid- och tekniknämn­den ser fram emot att p-skivan införs 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden