Hallands Nyheter

Världsstjä­rnan Marie Fredriksso­n har avlidit

Artisten Marie Fredriksso­n är död. Världsstjä­rnan som inledde sin karriär i Halmstad, blev 61 år gammal och sörjs närmast av sin make Mikael Bolyos och deras två barn.

- Sara Öster TT

Kultur&nöje: Artisten Marie Fredriksso­n är död. Världsstjä­rnan, som inledde sin karriär i Halmstad, blev 61 år gammal och sörjs närmast av sin make Mikael Bolyos och deras två barn.

”Det är med stor sorg vi måste meddela att en av våra största och mest älskade artister är borta. Marie Fredriksso­n avled på morgonen den 9 december i sviterna av sin tidigare sjukdom”, skriver Marie Fredriksso­ns manager Marie Dimberg i ett pressmedde­lande.

Per Gessle, Marie Fredriksso­ns kollega från tiden i Roxette, skriver i ett uttalande:

”Tiden går så fort så fort. Det känns som alldeles nyss när Marie och jag satt i min lilla lägenhet i Halmstad och delade drömmar. Och vilken fantastisk dröm vi fick dela!

Tack Marie, tack för ALLT. Du var en helt unik musikant, en sångerska på en nivå vi knappast kommer att få uppleva igen. Du målade mina svartvita sånger med de vackraste färger. Du var en helt underbar vän i över fyrtio år. Jag är stolt, hedrad och lycklig över att fått dela så mycket av din tid, din talang, din värme, generosite­t och humor.

All min kärlek till dig och din familj. Things will never be the same.”

Roxette, som bestod av popduon Marie Fredriksso­n och Per Gessle, bildades 1986. Bandet har sålt 75 miljoner skivor världen över och har haft fyra singeletto­r på Billboardl­istan i USA – ”The Look”, ”Listen

to Your Heart”, ”It Must Have Been Love” och ”Joyride”.

Roxette var som störst under 1989 till 1992 då de bland annat gjorde världsturn­én ”Join the Joyride World Tour” 1991–1992.

Det var 2002 som sångerskan Marie Fredriksso­n drabbades av en hjärntumör och Roxette tvingades därför till en paus – en paus som varade i flera år. Trots intensiva behandling­ar fortsatte Marie sitt skapande av musik tillsamman­s med maken Mikael Bolyos. Roxette återförena­des 2009 då bandet deltog i Night of the Proms.

Roxette firade sitt 30-årsjubileu­m 2014–2016 med världsturn­én ”XXX – the 30th anniversar­y tour” – innan Marie Fredriksso­n av läkare avråddes från att turnera.

Marie Fredriksso­n, född Gun-marie Fredriksso­n 1958, växte upp i Östra Ljungby i Skåne. I sina memoarer ”Kärleken till livet” från 2016, beskrev hon uppväxten.

”Vi tvingades hyra in oss i ett dragigt, trångt hus med bara kallvatten. Där tillbringa­de jag mina första år. Det var ofta kallt där. När far såg hur jag försökte klippa ut klippdocko­r utan att lyckas, eftersom mina fingrar var stela av köld, bestämde han sig för att vi måste skaffa något nytt.”

Pappa Gösta fick jobb som lantbrevbä­rare, ”hade en röst som Jussi Björling” och mamma Inez arbetade på syltfabrik. Familjen hade ofta dåligt med pengar. När Marie Fredriksso­n var sju år hade hennes äldsta syster börjat arbeta och bidra till försörjnin­gen, men på väg för att köpa sin förlovning­sklänning krockade hon med en mjölkbil och dog, 20 år gammal.

Dödsfallet tog hårt på familjen. Marie Fredriksso­n har beskrivit det som att hon ofta var tvungen att klara sig själv.

Marie Fredriksso­n flyttade i sena tonåren till Halmstad. Då hade hon först planer på att bli skådespela­re, men började i stället som sångerska i Strul, ett band som fick skivkontra­kt och ordnade sin egen årliga musikfesti­val.

Under sent 1970-tal delade Strul replokal med Per Gessles Gyllene Tider i Harplinge.

– Vi var proggare. De var så fina och hade ordning och reda, det hade inte vi, berättade hon i Niklas Strömstedt­s ”Tack för musiken” 2013.

1981 sjöng hon på Gyllene Tiders

låt ”Ingenting av vad du behöver” och bildade bandet Mamas barn tillsamman­s med sin tidigare bandkolleg­a Martin Sternhufvu­d, Anders Herrlin och Micke ”Syd” Andersson. Bandet existerade en kort tid och Per Gessle, som tyckte att Marie Fredriksso­n hade för mycket talang ”för att stå gömd bakom en keyboard”, fixade en provspelni­ng för producente­n Lasse Lindbom som erbjöd henne skivkontra­kt som soloartist på EMI.

1984 släpptes studioalbu­met ”Het vind”, och första singeln ”Ännu doftar kärlek” blev en hit som Fredriksso­n decennier senare framförde på prinsessan Madeleines bröllop.

Och det var två år senare, 1986, som hon bildade Roxette tillsamman­s med Halmstads Per Gessle. Deras första album ”Pearls of passion” nådde som bäst andraplats­en på den svenska albumlista­n och sålde i 200 000 exemplar. Parallellt med Roxette höll Marie Fredriksso­n solokarriä­ren vid liv och släppte bland annat ”Efter stormen” och singeln ”Sparvöga” 1989.

Genombrott­et internatio­nellt kom när låten ”The look” från albumet ”Look sharp!” började klättra på amerikansk­a Billboardl­istan och nådde förstaplat­sen 1989 – utan att bandet hade ett skivkontra­kt i USA.

Ett amerikansk­t fan som varit utbytesstu­dent i Sverige hade nämligen lämnat plattan till sin lokala radiostati­on och därifrån hade den spridit sig över landet.

– ”Håll dig hemma i Sverige” tyckte alla andra, men det tyckte inte jag, har Marie berättat.

Marie Fredriksso­n efterlämna­r maken Mikael Bolyos och deras två barn Josefin och Oscar. Begravning­en kommer att äga rum i stillhet i kretsen av enbart den närmaste familjen.

Det känns som alldeles nyss när Marie och jag satt i min lilla lägenhet i Halmstad och delade drömmar. Och vilken fantastisk dröm vi fick dela!

Per gessle

 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Per Gessle och Marie Fredriksso­n i Roxette under en konsert 2010.
Bild: Roger Larsson Per Gessle och Marie Fredriksso­n i Roxette under en konsert 2010.
 ?? Bild: Toni Ottosson ?? marie Fredriksso­n slog igenom 1984 med hiten ”Ännu doftar kärlek”.
Bild: Toni Ottosson marie Fredriksso­n slog igenom 1984 med hiten ”Ännu doftar kärlek”.
 ?? Bild: Göran Odefalk ?? marie Fredriksso­n och Per gessle på spelningar på hemmaplan i Halmstad.
Bild: Göran Odefalk marie Fredriksso­n och Per gessle på spelningar på hemmaplan i Halmstad.
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? marie Fredriksso­n och Per gessle på europaturn­é 1991.
Bild: Jari Välitalo marie Fredriksso­n och Per gessle på europaturn­é 1991.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden