Hallands Nyheter

Ungdomar provar på jobb i äldrevårde­n

Falkenberg: Ung Framtid drivs nu på fem äldreboend­en i Falkenberg­s kommun. Under några timmar på helgerna jobbar 16 ungdomar med olika aktivitete­r för de äldre.

- Håkan Bergström hakan.bergstrom@hn.se

– Jag gillar att jobba med människor. De vi träffar här tycker att det är kul och vi möts av tacksamhet, säger Lorita Imeri, en av de högstadiee­lever som just nu är inne i projektet.

– Jag har en ambition att få hjälpa äldre människor. Jag hade nog trott att det skulle vara tystare på ett äldreboend­e, säger kamraten Moa Lundberg som uppskattat skratten och historiern­a som hon får sig till livs.

Just denna lördagsför­middag är fyra ungdomar, utöver Lorita och Moa även Emilia Berntsson och Ebba Edman, på plats på äldreboend­et Berguven på Falkagård. Där sysselsätt­er de några av de äldre med pyssel, knep och knåp och lite andra sysslor så här i adventstid.

Samtliga fyra går i nian på Skogstorps­skolan, och gjorde i åttan prao inom äldrevårde­n, och fick sedan veta att praon kanske kunde ge en fortsättni­ng i form av helgjobb inom kommunens projekt Ung Framtid.

– Vi ser ju hur ungdomar växer med arbetet, att få känna att de verkligen behövs. Här får man ett värde och det stärker dem i deras utveckling, säger Maja Sucur på Falkenberg­s kommun som leder arbetet med Ung Framtid.

– Och även om de inte väljer omsorgsjob­b som yrke, så kan de flesta tänka sig att till exempel arbeta extra inom äldrevårde­n under studietide­n, fortsätter hon.

Ungdomarna på Berguven nickar instämmand­e, även om de nu står inför ett gymnasieva­l där de överväger andra inriktning­ar:

– Jag har inte bestämt mig, men jag funderar på antingen natur eller teknik, säger Ebba Edman.

Och de övrigas planer rör gymnasiepr­ogram som ekonomi, samhälle, natur samt bild och formgivnin­g.

När det här projektet klubbades igenom av den politiska majoritete­n, så var det med tankegånge­n att omsorgsjob­ben behöver popularise­ras bland de unga – eftersom kommunerna står inför väldigt stora rekryterin­gsbehov. Äldrevårde­n

Vi lyssnar på vad de vill, men försöker själva hela tiden hitta på nya grejer som vi kan göra.

Emilia Berntsson

växer samtidigt som stora pensionsav­gångar väntar bland personalen. Enligt en uppskattni­ng häromåret kommer äldreboend­ena i Falkenberg­s kommun att behö

va nyanställa cirka tusen personer fram till 2030.

Och sådana här projekt innebär sannolikt att ungdomarna tar med sig och sprider en mer nyanserad bild av omsorgen – där jobbet kan kräva kreativite­t:

– Vi lyssnar på vad de vill, men försöker själva hela tiden hitta på nya grejer som vi kan göra, säger Emilia Berntsson om de aktivitete­r som kan vara spel, bakning, läsning, promenader, pyssel.

Ungdomarna på Berguven, som är sju när alla är på plats, jobbar på äldreboend­et 2,5 timmar varje lördag. Deras roll är alltså att hjälpa till med aktivitete­r, inte att syssla med själva vården. Ung Framtid finns nu på fem äldreboend­en i kommunen.

Kring satsningen på Ung Framtid var det lite politisk turbulens, men inte utifrån något egentligt ifrågasätt­ande av idén. Men den borgerliga politiska opposition­en hade hellre sett att man gått vidare med ett annat liknande ungdomspro­jekt.

Men nu rullar detta på. Av dem som gör prao på äldreboend­en är hälften pojkar, men när det gäller fortsättni­ngen med helgjobben är den stora majoritete­n flickor. Något gör att pojkarna inte verkar vilja hänga kvar.

– Meningen är också att det här ska kunna leda fram till en del sommarjobb för ungdomarna, något som vi just nu planerar för, säger Maja Sucur.

Och erfarenhet­erna bland ungdomarna är naturligtv­is många. Ebba Edman pekar på vad hon själv tror är en viktig egenskap för den som ger sig in i arbete inom äldrevårde­n.

– Tålamod.

67 kronor i timmen plus ob-tilllägg har ungdomarna i lön under lördagsarb­etet, i enlighet med de kollektiva­vtal som reglerar ungdomsarb­etet.

 ?? Bild: Håkan Bergström ?? En lördag på Berguvens äldreboend­e där ungdomar sysselsätt­er de äldre.
Bild: Håkan Bergström En lördag på Berguvens äldreboend­e där ungdomar sysselsätt­er de äldre.
 ?? Bild: Håkan Bergström ?? Moa Lundberg, en av ungdomarna i Ung Framtid, är i gång med lördagsakt­iviteterna, här bredvid Inga-britt Bergman (närmast) och Elsie Svensson.
Bild: Håkan Bergström Moa Lundberg, en av ungdomarna i Ung Framtid, är i gång med lördagsakt­iviteterna, här bredvid Inga-britt Bergman (närmast) och Elsie Svensson.
 ??  ?? Det började med prao och har fortsatt med helgjobb: Emilia Berntssson, Moa Lundberg, Lorita Imeri och Ebba Edman, som alla till vardags går i nian på Skogstorps­skolan.
Det började med prao och har fortsatt med helgjobb: Emilia Berntssson, Moa Lundberg, Lorita Imeri och Ebba Edman, som alla till vardags går i nian på Skogstorps­skolan.
 ??  ?? Lorita Imeri sysselsätt­er Viola Wallentern med lite pyssel på Berguvens äldreboend­e.
Lorita Imeri sysselsätt­er Viola Wallentern med lite pyssel på Berguvens äldreboend­e.
 ??  ?? Ebba Edman, i samspråk med Elsie Svensson på Berguvens äldreboend­e på Falkagård.
Ebba Edman, i samspråk med Elsie Svensson på Berguvens äldreboend­e på Falkagård.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden