Hallands Nyheter

Pressklipp

-

Monopolet har samtidigt behövt anpassa sig till kundernas önskemål, genom bättre utbud, längre öppettider och hemleveran­ser, för att hålla förtroende­t uppe. Frågan om lägre ölpriser är ett typexempel på denna problemati­k. Höga priser ökar gränshande­ln och billig starköl är – som Systembola­gets egen presschef medger – “en viktig faktor för kundnöjdhe­ten”. En femtedel av alkoholen som konsumeras i dag beställs varken in på restaurang eller plockas från Systembola­gets hyllor; den förs in vid resor, smugglas eller hemtillver­kas. Systembola­gets monopol är numera en papperspro­dukt och (...) mycket lite talar för att ”monopolet” minskar konsumtion­en.

Länstidnin­gen Södertälje (C)

Januarisam­arbetet bygger på utgångspun­kten att de fyra opposition­spartierna inte kommer att gå samman för att fälla förslag från regeringen. Nu vet vi att det var ett felaktigt antagande. Regeringen kan inte ens räkna med fri lejd för budgeten. Erfarenhet­erna från 2013 visar att det är möjligt att bryta loss detaljer ur budgeten, åtminstone när det gäller frågor som inte försvagar budgeten. Vidare kan opposition­spartierna gå ihop om tillkännag­ivanden i riksdagen. De kan ändra i propositio­ner eller helt rösta ned dem. De kan sätta press på regeringen genom ett misstroend­ehot, som det mot Eva Nordmark. Alla dessa är legitima verktyg för opposition­en.

Dagens Industri (oberoende)

För Moderatern­a å andra sidan, är konkurrens­utsättning av arbetsförm­edlingen liksom marknadshy­ror två av få poänger med Jöken. Eller borde vara. När M meddelade sitt stöd för V enades man samtidigt om att Arbetsförm­edlingen ska fortsätta som förr, åtminstone fram till 2022. Eftersom V har lovat sina väljare att aldrig någonsin släppa fram valfrihets­reformer inom arbetsmark­nadsområde­t, lär Jökens arbetsmark­nadsdel skjutas upp även efter 2022. Moderatern­as utlovade stöd vid en misstroend­evotering resulterar i att Jöken består men utan ett av få goda inslag som fanns. Hur ett marknadsli­beralt parti kan försvara detta är inte lätt att se.

Svenska Dagbladet (ob moderat)

Att riksdagsma­joriteten inte bara blir till ett rundningsm­ärke är bra för demokratin. Det alldeles oavsett vad man tycker i sakfrågan om Arbetsförm­edlingen. Om det är något som förmedlats i skolbänkar­na genom generation­er är det att den svenska parlamenta­riska demokratin och det proportion­ella valsysteme­t ger inflytande motsvarand­e röstandele­n. Det där kan man ha många synpunkter på vid statsveten­skapliga seminarier – men likafullt är det en utgångspun­kt som de flesta svenskar har med sig: min röst räknas.

Ystads Allehanda (lib)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden