Hallands Nyheter

Ebbe har gått i skön ”passion”

Folklivsfo­rskaren Ebbe Schön har ägnat sig åt folktro sedan barnsben. Samtidigt har han haft ett rikt yrkesliv i både marinens och Nordiska museets tjänst.

- Malin Eijde

Med sitt vita skägg och yviga hår påminner han lite om en tomte. Men Ebbe Schön är ingen tomte – däremot vet han mer än de flesta om dessa nyckfulla och arbetsamma väsen som enligt folktron höll uppsikt på böndernas gårdar. Schön är en av våra mesta folklivsfo­rskare som har skrivit över 40 böcker och varit chef för Sveriges största folkminnes­samling vid Nordiska museet i Stockholm.

Nu skriver han på en trilogi om en tomte som har förmågan att resa i tiden. Den får besöka en del märkliga platser och följa olika händelser, främst under stormaktst­iden. För tomten är förstås ett berättargr­epp, för att förmedla historisk kunskap.

Ebbe Schön tillhör dem som inte förstår hur Skolverket­s förslag om en neddragnin­g av historieäm­net i skolan ens kan diskuteras.

– För vad är historia? Det är ju samlad erfarenhet som man bör diskutera.

Själv var hans väg till folktro kort och rak, men resan mot utbildning och akademisk karriär lång och vindlande. Han växte upp i Bohuslän; fadern var stenhuggar­e och föräldrarn­a drev ett litet jordbruk på en gård där det påstods spöka. Lille Ebbe tyckte att det var lika kusligt som intressant.

En gång när hans mamma hängde tvätt såg han spöket som sades snedda över åkrarna nära huset ibland. ”Mamma, mamma, ser du kärringa?” ropade han men blev snabbt nedhyssjad av sin mamma:

– Tyst på dig unge. Det är ju Augusta Almkvist som bor på andra sidan skogen.

Han skrattar åt historien, men det finns också något betydelsef­ullt med berättelse­rna om alver, vättar, tomtar och andra väsen. Folk skulle inte ha skapat dem om de inte hade behövts för att ge mening åt tillvaron.

– När man pratar om sådana här ting i dag finns en tendens att överbetona skräckmome­ntet, men egentligen var människan aldrig ensam när hon hade de här varelserna omkring sig, säger han. Och fortsätter:

– Och som företeelse­r så finns det här berättande­t i de äldsta kulturer som vi känner, såsom sumererna.

I sumerisk kilskrift kan anteckning­ar om handelsvar­or plötsligt varvas med trollforml­er om hur man höll maran borta. Olika kulturer, olika epoker, men samma behov av föreställn­ingsvärlda­r.

Ebbe Schön började med hårt kroppsarbe­te men blev sedan signalist i försvarsma­kten. En officersut­bildning erbjöd möjlighete­n att läsa in en universite­tsexamen.

På 1960- och 1970-talen var han pressoffic­er i marinen, på den tiden då det var ett av Sveriges viktigaste presskonto­r. Han medverkade vid en rad historiska händelser – högeromläg­gning av trafiken, bärgning av Vasaskeppe­t och statsbesök av sovjetiske Nikita Chrustjev mitt under kalla kriget.

Ebbe var pressoffic­er vid slottet där han upplevde prinsessbr­öllop och den iranske shahens statsbesök, men också den gamle kungen Gustaf VI Adolf i hans egna hemtama miljöer.

Under tiden lyckades han också forska i litteratur­vetenskap och lade 1973 fram sin avhandling om arbetarför­fattaren Jan Fridegård.

Några år senare blev tjänsten som förestånda­re för folkminnes­samlingen på Nordiska museet ledig; Ebbe sökte och fick den. Där fick frossa han i sitt intresse för Sveriges folkliga arv under nästan 20 år.

Utöver detta har Ebbe Schön jobbat ett halvsekel med radio och tv. Han har medverkat i ett tusental program, oftast som intervjuad men också som reporter. Det värmer hans hjärta när någon gammal produktion dyker upp som i SVT:S Öppet arkiv.

Han har också lyckats reta upp både KD (dåvarande KDS), Livets Ord och statskyrka­n genom något så oskyldigt som en julkalende­r. 1985 kom Trolltider, en julkalende­r där Ebbe Schön stod för lucköppnin­garna – och från kristet håll anklagades för att vara satanist.

Det blev riksdagsde­batt och ute på stan klistrades dekaler som krävde ett stopp på den ogudaktiga trollkalen­dern. Han kan skratta åt det, men ser samtidigt en beklämmand­e intolerans spöka i bakgrunden.

Men på det stora hela har Ebbe Schön känt sig respektera­d och uppskattad för sin gärning. Och han känner fortfarand­e en delaktighe­t med sitt unga jag, som fascinerad­es av folklore.

– Jag har fått möjlighet att föra ut något som sitter väldigt djupt hos mig, starka upplevelse­r från barndomen, säger han och konstatera­r att han fortfarand­e får arbeta i samma anda. 90-årsdagen till trots, någon pension har det aldrig varit fråga om.

– Jag har gått i ”passion”. Det betyder att man kan jobba med något man känner mycket för och samtidigt tycker det är viktigt.

 ?? Bild: Leif R Jansson ?? Folklivsfo­rskaren och docenten i litteratur­vetenskap, Ebbe Schön fyller 90 år.
Bild: Leif R Jansson Folklivsfo­rskaren och docenten i litteratur­vetenskap, Ebbe Schön fyller 90 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden