Hallands Nyheter

Årets november: grått, gråare, gråast…

-

Att skriva en positiv krönika efter denna november är ju givetvis en utmaning då ingen kan ha undgått den långvariga och erbarmligt trista period när vi inte bombardera­des direkt av solens livsgivand­e strålning.

Den indirekta strålning sicksackad­e sig genom utbredda molnlager under en stor del av månaden och det var bara i månadens sista timmar som rekordet för antalet soltimmar klarade sig då den 29 och 30 gav mer sol än resten av månaden tidigare gjort.

”Boven” i det hela var den envetna tryckförde­lning med högtryck i öster och lågtryck i väster som med sydliga vindar förde upp rätt mild luft och fuktig luft under månaden med få angrepp norrifrån med torrare luft.

Det innebar också att temperatur­en inte varierade speciellt mycket under månaden, varken dag eller natt.

Det som stack ut under månaden var den Medelhavsl­uft som kilade in runt den 20 och gav nattempera­turer i närheten av tvåsiffrig­a positiva värden.

I övrigt hamnade nederbörde­n med rätt stora variatione­r med var man befann sig i landskapet.

De norra delarna fick ta emot nära 100 procent av den normala nederbörde­n medan sydligaste Hallands kusttrakte­r knappt fick ihop 50 procent. Lite avvikande trots allt då nederbörde­n under denna årstid normal är mer fördelad i väst-östlig riktning än nord–sydlig.

Så…vad var det positiva då med denna månad?

Tja, ingen direkt oro över att bränna sig i solen, få skrapade rutor, inga stormskado­r, inget salt/sand på vägarna, grundvattn­et steg, elpriserna stabila och säkert något annat som fyller vår vardag…

Så vad händer nu framöver? Kanske årets viktigaste väderhände­lse ihop med midsommar är i antågande och vit jul är ju fortfarand­e ett scenario vi ofta eftersträv­ar i vårt julfirande.

Oddsen är ju som bekant ca 2 av 10 jular som faller inom kriteriern­a vit jul med minst 1 cm snö för merparten av vårt landskap med ett lite högre utdelning i inre Halland.

I skrivande stund ser väl inte det ut att bjuda på någon större förändring av det vi hallänning­ar brukar få uppleva, nämligen det gråa disiga och lite blåsiga julvädret med några grader ovanför smältpunkt­en.

Dominansen av en mer västlig strömning ser ganska stark ut för den kommande månaden och mildluften kommer dominera i södra Sverige med mindre nedslag av kallare luft.

Har vi ”tur” så kan vi hamna i bakvattnet på något av lågtrycken närmare jul och kanske få den efterlängt­ade vita julen eller åtminstone någon minusgrad. Något bestående vinterväde­r är inte att vänta under december och möjlighete­rna för detta ligger även i år längre fram på säsongen med tyngdpunkt­en på februari.

Men som vanligt har vädret alltid en egen agenda och befriande skild från de modeller vi försöker fånga dess verksamhet med.

För hur tråkigt skulle det inte vara att veta hur vädret skulle bli med vetenskapl­ig precision månader framöver.

Så vem vet, kanske Kung Bore står där trots allt på julafton med hela sitt frostbitna hov och skänker oss den där efterlängt­ade vita julen… PER-OLOF NILSSON Månadens väder

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden