Hallands Nyheter

En Ledinmusik­al med gott humör

- Karin Svensson/tt

Musikaläls­karna har fått årets julklapp. När Tomas Ledins låtkatalog blir musikal är resultatet som en smällkaram­ell: färgspraka­nde, härlig att titta på – och ganska tomt inuti.

Vissa saker i livet saknar gråskala, man är antingen för eller emot. Som lutfisk på juldagen, den internatio­nella juryn i Melodifest­ivalen – och musikaler. För den som avskyr musikaler räcker det med en enstaka sjungen strof för att hen ska avfärda hela klabbet, medan musikaläls­karen kan uthärda både tafflig dialog och orimlig handling, så länge sång och dans har den rätta jubelkänsl­an.

är det med ”En del av mitt hjärta” – Sveriges första jukeboxmus­ikal på film. Filmskapar­na har lagt pussel med Tomas Ledins låtkatalog och skapat berättelse­n om finansvalp­en Isabella (Malin Åkerman) som återvänder hem till Glimmerby och snubblar över friare från förr.

Handlingen är förutsägba­r och tunn som spindelväv och dialogen ofta stolpig och tillgjord (vilken enda människa har någonsin sagt

”jag har fått känslor för dig” i verklighet­en?).

Men när skådespela­rna utan förvarning brister ut i sång, när hela filmduken fylls av dansare i perfekt synkronici­tet – då bleknar skavankern­a.

Ledins musik fungerar oväntat bra i sammanhang­et, där så väsensskil­da låtar som ”Knivhuggar­rock” och ”Sommaren är kort” bereds plats i handlingen. Till och med hans mer vulgosexig­a kompositio­ner får vara med, ofta med komisk effekt. Johan Ulvesons och Marie Richardson­s soffbordsh­ångel till (Hon vill bara) ”En sak” är nog en av de märkligast­e scener som skådats på svensk film.

oerhört gott humör och musiknumre­n håller som sagt en hög nivå. Skickliga skådespela­re som Jonas Karlsson och Shima Niavarani lyckas på något sätt baxa runt den stela dialogen, men huvudrolls­innehavare­n, svensk-amerikansk­a Malin Åkerman, har det tuffare – både med språket och med att blåsa liv i sin ganska trista rollfigur.

Jag kan inte låta bli att fantisera kring vad som hade hänt om filmskapar­na inte hade förförts av tanken på en Hollywoods­tjärna och i stället låtit ett mångbegåva musikalpro­ffs (och komiskt snille) som Sarah Dawn Finer få sätta tänderna i rollen. Hon hade kanske till och med kunnat betvinga musikalhat­arna.

 ?? Bild: Niklas Maupoix ?? Hollywoods­tjärnan Malin Åkerman spelar huvudrolle­n Isabella i musikalfil­men ”En del av mitt hjärta”.
Bild: Niklas Maupoix Hollywoods­tjärnan Malin Åkerman spelar huvudrolle­n Isabella i musikalfil­men ”En del av mitt hjärta”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden