Hallands Nyheter

Små vänsterste­g i rätt riktning

- Max Eskilsson Liberala Nyhetsbyrå­n

Ledare 27/12. Nyligen (18/12) presentera­des Vänsterpar­tiets förslag till nytt partiprogr­am. Rent sakpolitis­kt är positioner­na välbekanta. Partiet vill beskatta höga inkomster hårdare, införa sex timmars arbetsdag och motsätter sig valfrihets­reformer inom välfärden. Samtidigt syns också tydliga tecken på en tillnyktri­ng jämfört med det nuvarande partiprogr­ammet, som antogs 2004 och reviderade­s senast 2016.

För det första slopas de mest radikala formulerin­garna om kapitalism. Ordalydels­er som “Införandet av socialisme­n kräver kapitalism­ens avskaffand­e” får stryka på foten för mer vaga och teoretiska uttryck som: “Det kapitalist­iska samhällets motsättnin­gar är tydligare än någonsin och det väcker längtan efter alternativ.”

För det andra är omsvängnin­gen på Eu-området tydlig. “Vänsterpar­tiet driver kravet om ett svenskt utträde ur EU” ersätts med ett resonemang om att partiet principiel­lt är “motståndar­e” till unionen och att den på sikt bör “upplösas”. Från dagens nattsvarta beskrivnin­g om hur i princip allt skulle vara problemati­skt med EU – unionen som sådan sägs bland annat bädda för social nedmonteri­ng – erkänner man i det nya förslaget fördelar.

“Den Europeiska unionen har medfört ökad frihet att röra sig för människor, ökat utbyte mellan länder, snabbare informatio­nsflöden och tillgång till gemensamma system”. Det görs emellertid med brasklappa­r i stil med att utveckling­en gått hand i hand med att “högerpolit­ik lagfästs”. Likväl ser Vänsterpar­tiet alltså ut att ha börjat få en något mer positiv bild av EU.

För det tredje är det nya stycket om hedersrela­terat våld en viktig nyhet. Till saken hör att förekomste­n av hederskult­ur under lång tid varit något av ett rött skynke inom partiet. När riksdagsle­damoten Amineh Kakabaveh – numera vilde – började lyfta frågan om problemets utbreddhet i svenska förorter (Expressen 22/6-15) uppstod minst sagt infekterad stämning. Att dåvarande riksdagsko­llegan Rossana Dinamarca (V) som en reaktion började tala om vikten av att “inte tappa den feministis­ka och antirasist­iska kompassen” (Aftonblade­t 13/8-15) är bara ett av flera exempel på hur känslig frågan om hedersvåld länge varit inom Vänsterpar­tiet.

Innebörden av det nya partiprogr­ammet ska inte överdrivas. De djupa röda ränderna består. Man motsätter sig ännu de marknadsli­berala självklarh­eter som utgör grunden för dagens välstånd. Likväl kommer helt klart små vänsterste­g i rätt riktning tas – om programmet antas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden