Hallands Nyheter

Hård konkurrens får Lekia att stänga butiken

Varberg: Ännu en Varbergsbu­tik tvingas slå igen. Den här gången handlar det om leksaksaff­ären Lekia. – Fruktansvä­rt trist. E-handeln och Gekås har slagit ut butiken, beklagar ägaren Claes Dahlgren.

- Marie Hebelius Svahn

Den stora leksaksaff­ären slår igen inom kort. Konkurrens­en från e-handeln och Gekås blev för stor. ”Vill man ha sina butiker kvar måste man gynna dem”, säger ägaren Claes Dahlgren.

Kön av föräldrar och barn ringlar 30 meter lång minuterna innan den stora leksaks- och pysselaffä­ren Lekia öppnar på fredagsmor­gonen. Total utförsäljn­ing lockar, trots att tomten hälsat på bara några dagar tidigare.

– Egentligen brukar jag köpa leksaker på Gekås eller på Fyndmagasi­net. Här är jag bara när jag ska köpa material hos Panduro, berättar Lovisa Corrin som är på plats tillsamman­s med sönerna Liam, Oliver och Anton.

Det är bland annat det stora varuhuset i grannkommu­nen som är boven i det drama som utspelas i butik efter butik. Näthandeln en annan.

Stefan Eierborg med dottern Alma, åtta, och Vincent, tio, ska spendera julklappsp­engarna på Lekias utförsäljn­ing.

– Vi köper oftast leksakerna på nätet eller på Blocket, säger han. Jag jobbar själv med näthandel och kan ju inte gnälla nu när jag inte handlar här annars.

Butiken innehåller både en leksaksdel och en hobbydel – Panduro. Båda avdelninga­rna stängs. Ägaren, Claes Dahlgren och hustrun Karin, har drivit företaget sedan 2012. Paret Dahlgren äger och förvaltar fastighete­rna kring Brukstorge­t, inklusive det hus där butiken finns.

Claes Dahlgren berättar att det inte är fråga om konkurs, men att butiken gått med förlust sedan starten. Han anger snabbt förändrade konsumtion­smönster som orsak till nedläggnin­gen och pekar framför allt ut Gekås. Att du kan köpa samma leksaker där, men till vanliga butikers inköpspris­er. Det vill säga för halva priset.

– Det finns inte en chans för en liten handlare att klara det, säger han. Dessutom har barnen slutat leka. När vi öppnade kom det 12–13-åringar till butiken. Nu verkar de sluta leka vid 10 års ålder. Man handlar i alla fall inte längre.

Varför satsade ni på leksaker från början?

– Det var en rolig bransch och för att vi hade småbarn då, svarar Claes Dahlgren.

Fem anställda berörs och är uppsagda.

– Det är tråkigt att konkurrens­en blivit så stor, säger butikschef­en Erika Oscarsson som redan fått ett nytt jobb.

– Vi har diskuterat läget under hösten och har vetat det här en tid, fortsätter hon.

 ??  ?? Total utförsäljn­ing. Köerna ringlade långa på fredagsför­middagen när den stora leksaksaff­ären reade ut varor för halva priset.
Total utförsäljn­ing. Köerna ringlade långa på fredagsför­middagen när den stora leksaksaff­ären reade ut varor för halva priset.
 ?? Bild: Malin Strandberg ??
Bild: Malin Strandberg
 ??  ?? Stefan Eierborg brukar handla på nätet. Här med barnen Alma, åtta år, och Vincent, tio år. Alma vill köpa Lol-dockor och ett par pennor.
Stefan Eierborg brukar handla på nätet. Här med barnen Alma, åtta år, och Vincent, tio år. Alma vill köpa Lol-dockor och ett par pennor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden