Hallands Nyheter

Ola Johansson (C): Kortsiktig­t maktspel sattes före hållbara resultat

- Ola Johansson Riksdagsle­damot (C)

Med bara några dagar kvar av 2019 tar ett nytt decennium vid och aldrig tidigare i mitt liv har jag upplevt att så mycket av det som är viktigt står på spel. Detta borde varit en krönika präglad av optimism, men jag kan i skrivandet­s stund inte med bästa vilja i världen uppbåda något sådant. Så ni som vill se något roligt kan bläddra direkt till ”Laban” på seriesidan.

Många överraskad­es av att världens äldsta moderna demokrati kunde välja Donald Trump som sin president. Hans valmöten präglades av hat, konservati­sm, populism, men också av entusiasm och en patriotism som endast USA, utan tvångsmede­l kan uppbåda. Fullt så illa kunde det väl inte bli, tänkte jag när jag gav en intervju i P4 Halland, sittandes på golvet i 4H-gården vid Leesburg, Virginia, samtidigt som publiken runtomkrin­g ropade att hans motståndar­e borde låsas in. Han själv är den som kommer stå inför skranket, men frias, eftersom polariseri­ngen och rädslan för att tänka själv har blivit så stark.

” Det finns en vilja att styra landet och lösa svåra problem

Nu finns efterfölja­re i Brasilien och i Australien. Två länder som är stora till ytan och därför viktiga för vårt klimat. Trots att länderna bokstavlig­t står i brand fortsätter politikern­a hävda att den ekonomiska utveckling­en i det egna landet är viktigare än att stoppa klimatutsl­äppen, som om det fanns en motsättnin­g. Nu vet vi att det är möjligt att ersätta icke förnybara energikäll­or med sol, vind och vattenkraf­t, liksom att skogen mår bäst när den får växa och brukas.

När det gäller klimatet har det blivit den obotfärdig­es förhinder att förespråka fortsatt eller ny kärnkraft. När kampen om väljare handlar om att först skrämma upp dem, för att sedan söka sympati för symboliska åtgärder. Då går det inte hem att föreslå sådant som gör att den enskilde, gemene man måste ställa upp, ändra sin livsstil och ställa om till vad kommande generation­er kräver av oss för att rädda naturen som vi upplever den idag.

I tider då kortsiktig­t maktspelan­de har blivit viktigare än hållbara resultat blir det enklast att säga upp avtal om energipoli­tiken, eftersom andra än oss får betala priset. Med samma sätt ser många partier i Sverige idag på sitt politiska samarbete. Att ge Sverigedem­okraterna ett inflytande idag, som går utöver rätten de har att göra sin röst hörd i lokala och det nationella parlamente­t, är aningslöst. De kommer inte nöja sig med mindre än att få genomföra sin nationalko­nservativa populism och kräva minst en post som vice statsminis­ter i kommande regeringar.

För precis ett år sedan satt Annie Lööf med några ledande partikamra­ter i hårda förhandlin­gar, som syftade till att kunna bilda en regering som inte är beroende av stöd från vänstern och den yttersta högern. Resultatet blev inte bara ett Januariavt­al, utan också de bästa delarna av vad som kunde varit Alliansens gemensamma regeringsp­olitik. Är det någonting som ger mig framtidstr­o, så är det just detta. Att det trots allt finns en vilja att styra landet i rätt riktning och lösa även svåra problem som kriminalit­et, utanförska­p och klimatet med den politik som jag trott på i snart 50 år – Centerpart­iets.

Gott nytt år!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden