Hallands Nyheter

En saga för god för att vara sann

- Maria Johansson Stenåsa

Klimat. Richard Branson, multimilja­rdär och ägare av bland annat flygbolag, utlyste 2007 en tävling ”Virgin Earth Challenge” i syfte att få fram en metod för att få bort koldioxid ur atmosfären. Prissumman var 25 miljoner dollar. Ännu har ingen vinnare utsetts, inte ens Ccs-tekniken som presentera­s som en fungerande metod.

Precis som rubriken säger är Ccs-tekniken (lagring av koldioxid) ”en saga för god för att vara sann”, en textstrof från Lisa Ekdals visa ”Vem vet”. Vidare i texten står ”Vi vet ingenting nu, Vi vet inget idag”. Vilket också är sant – det finns inget facit. Vad vi vet är att det släpps ut ofantliga mängder koldioxid och att den enda fungerande lösningen, vi idag känner till, är att dra ner på utsläppen. Vi vet också att det måste gå fort om vi ska nå de uppsatta målen, som av många anses för lågt satta.

Ccs-tekniken, som allt fler vill använda, är omtvistad och det finns inte några belägg för att den verkligen minskar utsläppen, snarare tvärtom. Möjligtvis kan metoden ge en miljövinst om några hundra år, enligt tidskrifte­n Environmen­tal Research Letters. De behållare som måste tillverkas för lagringen släpper i själva tillverkni­ngsprocess­en ut så mycket koldioxid att miljövinst­en helt enkelt uteblir. Var sedan själva lagringen ska ske på ett säkert sätt och vad som händer med koldioxide­n på sikt är ytterligar­e frågor som ingen har svaret på. Återigen måste jag citera Lisa Ekdal ”Vi vet ingenting nu, Vi vet inget idag”.

Att denna metod överhuvudt­aget kommit upp som ett alternativ får mig att tänka på den rädda strutsen som sticker huvudet i sanden... En falsk trygghet! Istället för att försöka invagga oss i denna falska trygghet måste politikern­a vidta nödvändiga och många gånger obekväma åtgärder för att minska utsläppen, för vi låter oss inte luras!

 ?? Bild: Matthias Rietschel/tt ?? Ccs-tekniken, som allt fler vill använda, är omtvistad och det finns inte några belägg för att den verkligen minskar utsläppen, skriver insändarsk­ribenten.
Bild: Matthias Rietschel/tt Ccs-tekniken, som allt fler vill använda, är omtvistad och det finns inte några belägg för att den verkligen minskar utsläppen, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden